BiHVijesti

SDA Sandžaka: Podržavamo stav ostalih patriotskih stranaka, nećemo sa Konakovićem

Povodom poziva Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i Pravda i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na sastanak “Položaj i status Bošnjaka u regiji”, zakazan za 12. april ove godine, SDA Sandžaka neće se odazvati pozivu.

“Stranka demokratske akcije Sandžaka, po tom pitanju podržava obrazloženje i stav SDA Bosne i Hercegovine i ostalih patriotskih stranaka u BiH koje se neće odazvati pozivu na taj sastanak.

O položaju i statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih legitimnih predstavnika, koji imaju odgovarajuću izbornu podršku”, navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, Konakovićev poziv su odbili Semir Efendić – SBiH i Bakir Izetbegović – SDA.

Izetbegović je naveo nekoliko razloga zašto je odbio poziv Elmedina Konakovića.

“Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka”, rekao je između ostalog Izetbegović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button