Zanimljivosti

Pogledajte kako izgleda jelovnik u francuskom vrtiću

Isabelle Bertalomi iz SAD-a je preselila u Francusku, a jedna od stvari koje su je ugodno iznenadile jest jelovnik u vrtiću koji pohađaju njena djeca. Zašto? Po kvaliteti je konkurentan restoranu.

“Toliko sam srećna što živim u zemlji koja toliko cijeni zdravu hranu”, rekla je ova majka, koja je ujedno i dijetetičarka.

Objasnila je da se njenoj djeci svaki dan servira predjelo, glavno jelo, jelo sa sirom i desert te pritom dobivaju i prave tanjire i pribor za jelo.

“To je poput malog pariškog restorana za djecu. Osim toga, 80 odsto hrane je iz organskog uzgoja”, dodala je.

Zatim je prošla kroz jelovnik za čitavu sedmicu, a opcije koje su na meniju impresionirale bi i najstrože kritičare.

“U ponedjeljak je salata od paradajza, krutona i vinaigrettea. Jedu ribu s prilogom od krompira, organski camembert i sorbet od limuna za desert”, otkrila je.

U utorak su djeca uživala u sardinama na tostiranom hljebu, nakon čega je uslijedio omlet s gljivama, tikvicama i krompirom te organski jogurt i voće za desert.

U srijedu se jela salata od slanutka s paradajzom, ljutikom i govedinom, potom tart od sira i pire od mrkve te jogurt s namazom od kestena i voće za desert.

Četvrtak je dan za vegetarijance. Djeca jedu salatu od avokada, kukuruza i paradajza, rižu s povrćem, sojin puding i voće.

“Danas, u petak, jedu maslac i sir na tostu, dagnje ili jaja (po izboru) s krompirićima, a za desert je kolač od malina”, zaključila je Isabelle.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button