Zanimljivosti

Krava zvana Šakira je svjetska prvakinja: Pogledajte koliko daje mlijeka

Osmogodišnja holštajn krava Erbakres Snapl Šakira osvojila je titulu velike prvakinje, Supreme Champion, na najvećoj svjetskoj izložbi mliječnih rasa, World Dairy Expo, u Viskonsinu u SAD-u.

Njena vlasnica Izabel Džejkobs zajedno s bratom Ijanom vodi konvencionalnu farmu muznih krava u kanadskoj provinciji Kvebek. Imaju 500 muznih grla i 400 teladi.

Obrađuju ukupnu površinu od oko 1.200 ha, od toga je 300 ha pod lucerkom, 150 ha sijenom, 180 ha kukuruzom, više od 95 ha sojom, skoro 60 ha pšenicom i isto toliko hektara smješa ovsa i graška. Obrok je baziran od suvog sijena, pokošene trave, zrna i silaže kukuruza. Prosječna mliječnost po grlu je 11.000 kg na godišnjem nivou, a muža se obavlja dva puta dnevno.

Šakira EX-97 je proglašena za najljepšu kravu Sjeverne Amerike 2023., a dnevno daje 59 kg mlijeka. Prije šest godina kupili su tada dvogodišnje govedo na Svjetskom sajmu mlijeka WDE, piše “Agroklub”.

Očekuju da će ove godine ukupno proizvesti oko 15.500 kg mlijeka sa 4,7 odsto masti i 3,4 odsto proteina. Broj somatskih ćelija u njenom mleku je 5.000 ćelija/ml. Već je otelila petoro teladi. Njeno porijeklo je takođe impresivno, što joj je donijelo ovu titulu. Dakle, ona je unuka crveno-bijele holštajn krave “Khw Regiment Apple-Red-ET EX-96 4E 41” koja je osvajala brojne nagrade i takođe bila šampionka.

Čeka i šesto tele

Šakira će u novembru učestvovati na Kraljevskom zimskom sajmu poljoprivrede u Torontu. Sada je steona i očekuje se da će u maju na svijet doći njeno šesto tele. Džejkobsovi prodaju embrione svojih krava, ali njeni nisu na prodaju i ostavljaju ih za dalje potomstvo na svojoj farmi.

Kako je izgledalo njeno predstavljanje na izložbi, pogledajte u videu:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button