Harmonika od patlidžana: Recept za savršeni prilog mesu

Hasselback krompiri popularno su švedsko jelo. Riječ je o krompirima razrezanim poput harmonike koje su napunjeni sočnim nadjevima i tako zapečeni u pećnici.
Na sličan način možete pripremiti i različite druge namirnice. Možete, napraviti hasselback patlidžan.
Patlidžan dobro operite, razrežite na kriške i napunite sirom te umakom od paradajza te zapecite u pećnici. Ovakvo pripremljeni patlidžan možete poslužiti samostalno kao ukusno predjelo ili prilog mesu.
Harmonika od patlidžana – sastojci:
1 veći patlidžan
300 ml umaka od paradajza
180 g sira mozzarella
120 g feta sira
1 čajna kašičica sušenog origana
½ čajne kašičica čili praha
biljno ulje po želji
so i biber po želji
Harmonika od patlidžana – priprema:
Operite patlidžan i dobro ga posušite. Narežite patlidžan na nekoliko kriški debljine oko jednog centimetara, ali ih nemojte prerezati do kraja – neka i dalje budu spojeni pri vrhu kao da ste napravili harmoniku od povrća.
Posolite patlidžan izvana i iznutra. Pustite povrće da se tako odstoji 15-ak minuta da sol omekša patlidžan. Uklonite višak vlažnosti s povrća s papirnatim ubrusom.
Prebacite patlidžan na namašćeni lim za pečenje. Umak od paradajza pomiješajte s origanom i čili prahom, dodajte i so te biver po želji. Umakom napunite kriške patlidžana. Između kriška patlidžana stavite i naribani sir. Sve zajedno poprskajte s malo biljnog ulja.
Stavite patlidžan peći u prethodno zagrijanu peć na 180 Celzijevih stepeni oko sat vremena, odnosno dok patlidžan ne bude termički obrađen do kraja, a sir se ne rastopi. Prijatno!
