Vijesti Top 5

Šta je bajram-banka ili bajramluk, a šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun?

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju najveći praznik – Bajram.

Bajram se kod muslimana čestita riječima ”Bajram šerif mubarek olsun” što u prevodu na bosanski jezik znači ”Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen”.

Odgovor je: Allah razi olsun (Neka je Allah zadovoljan tobom).

Tokom bajramskih praznika muslimanski vjernici posjećuju i čestitaju praznik svojim najmilijima, rođacima, komšijama i prijateljima. Posjete bližnjim su obavezan i sastavni dio bajramskih blagdana muslimana.

Inače, u prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Ramazanski bajram.

Ovaj praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. Bajram banka ili bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje. Običaj je da djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i da budu darivani novcem, čokoladom ili bombonama. Nekada su bile popularne “šećerke” (vrsta kruške). Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu. Taj običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Također u nekim krajevima nekad je postojao i tzv. ženski bajram. On bi nastupio nakon što su završena bajramska slavlja tj. prva tri dana Bajrama kao nezvanični četvrti dan. Tad su žene koje su tri dana Bajrama dočekivale goste pronalazile vrijeme za sebe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button