Uncategorized

POTVRDIO BIVŠI DIPLOMATA Američka crna lista puna imena iz BiH, špekuliše se još jednom političaru

Nakon što su objavljena imena najbližih saradnika predsjednika Republike Srpske, ovaj put na listi bi mogli da se nađu i politički lideri iz drugog entiteta. Da je crna lista puna imena potvrdio je bivši američki diplomata Džonatan Mur.

“I na ljude koji nisu samo sa strane Dodika. Naravno i na Bošnjake i na Hrvate. Koji su nesposobni i koji su spriječili napredak. To je namjera Američke vlade. Koristiti sankcije, uticati na ljude da bi moguće promijenili svoje stavove i svoju retoriku”, rekao je Džonatan Mur.

Spekuliše se da bi sankcije mogao da dobije i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Međutim njegovi najbliži saradnici kažu da za to nema šanse. Sankcije kome god da su upućene nisu dobra poruka, smatraju analitičari.

“Te kazne do sada u BiH nisu poručile nikakav uspjeh. Mislim da su imale više štete kako za unutrašnje prilike u BiH tako i na gledanje prema politici koju provode Sjedinjene američke države. Ono što nama apsolutno više ne treba u BiH jeste bilo kakvo sankcionisanje koje me podsjeća na kažnjavanje u školama”, rekao je Zoran Krešić, analitičar iz Mostara.

Sve informacije o nekakvim sigurnosnim prijetnjama u BiH prikupila je američka obavještajna služba. Zanimljivo je ko im dostavlja spisak onih koje bi trebalo sankcionisati.

“Intenzivno to rade putem medija i društvenih mreža, da na različite načine vrše pritiske, vrbovanje ljudi putem nevladinih organizacija i putem opozicionih partija u sistemima zemalja u kojima oni žele da imaju određen uticaj”, rekao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za sigurnost i zaštitu u Banjaluci.

Amerikanci su nedavno zbog proslave Dana Republike Srpske uveli sankcije saradnicima Milorada Dodika koji je i sam na crnoj listi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button