Vijesti Top 5

Neka leti ko god hoće: Primarnog radara nemamo na aerodromu u Sarajevu, Smajić kaže da nam treba, iz BHANSA – e da ne treba

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Džemal Smajić, još je krajem prošle godine upozorio da pitanje kontrole bosanskohercegovačkog neba i zaštita suvereniteta države Bosne i Hercegovine u zračnom prostoru traje tri decenije, te da od 2019. godine počinje realizacija plana da se kontrola bh. neba u potpunosti prepusti Beogradu i Zagrebu.

Stanje ništa nije bolje ni sada, potvrdio je Smajić za Faktor, jer nemamo primarni radar koji, kako je objasnio, “može da registruje sve letjelice u vazdušnom prostoru bez obzira da li je pilot uključio transponder ili ne”.

– Po standardu Eurokontrola, za nadzor vazdušnog saobraćaja neophodno je osigurati pokrivanje sa dva sekundarna i jednim primarnim radarom u terminalnim oblastima. Sekundarni radar može da registruje letjelice u vazdušnom prostoru samo ukoliko je pilot uključio transponder. Glavni radar je primarni, a ovi sekundarni radari dođu kao pomoćni radari. Ukoliko jedna država ne posjeduje primarni radar, to u prevodu znači da ona nema kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom iznad svoje države – pojasnio je Smajić.

Ističe da smo imali tri radara.

– Jedan je ugašen – primarni radar na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Sekundarni radar na Jahorini je vrlo često u kvaru, a drugi sekundarni radar na aerodromu u Sarajevu, bit će premješten na lokaciju Bukovik iznad Sarajeva, koja nema uopće pristupnu putnu infrastrukturu. BHANSA je počela akciju premještanja. Šta je ovdje poenta i pitanje svih pitanja – zašto Ministarstvo komunikacija i prometa, gdje je Edin Forto nadležni ministar, to sve dozvoljava, jer je on to sve odobrio. Oni ne bi mogli ništa, konkretno Čedomir Šušnjar (bivši generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH), da Forto nije dao saglasnost. Ministar Forto nije poduzeo ništa kako bi spriječio gašenje primarnog radara, i time je narušen suverenitet i sigurnosna situacija. Kad sam govorio Forti da je to sigurnosni problem, kaže: “ne mi nismo zaduženi za sigurnost” – dodaje Smajić.

Podcrtava da “sve zemlje u regionu posjeduju po nekoliko primarnih radara”.

Iz agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), pojasnili su za Faktor šta se dogodilo sa primarnim radarom.

– BHANSA je korisnik primarnog radara (PSR) STAR 2000 lociranog na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Životni vijek radara je okončan, a nabava rezervnih dijelova je nemoguća zbog zastarjele tehnologije i nedostatka podrške proizvođača, što održavanje radara čini praktički nemogućim. Zbog nemogućnosti popravke dana 05.06.2022. godine primarni radar je proglašen neispravnim i od tada se više ne koristi u operativnom radu. Zbog toga je nakon izvršene sveobuhvatne analize, BHANSA donijela odluku da se primarni radar povuče iz upotrebe te je dobila suglasnost Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za uklanjanje i propisno odlaganje primarnog radara (PSR) STAR 2000 – napisali sui z BHANSA -e.

Tvrde da “Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) kao svoj standard ne navodi obavezu korištenja primarnih radara s obzirom na to da se tehnologija kontrole vazdušnog prometa u identifikaciji i vođenju aviona oslanja na tzv. sekundarne radare odnosno upotrebu transpondera u avionima koji odgovaraju na upit sekundarnog nadzornog sistema čime se određuje pozicija aviona”.

– Za potrebe radarskog pokrivanja u vazdušnom prostoru BiH koristi se radarska slika s ukupno 5 sekundarnih radara za potrebe pružanja usluga kontrole vazdušnog prometa što u potpunosti zadovoljava potrebu za dvostrukim radarskim pokrivanjem vazdušnog prostora BiH. Prestanak korištenja primarnog radara lociranog na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ne predstavlja problem za vršenje usluga kontrole vazdušnog prometa jer je radarska slika osigurana sa sekundarnih radara. Usluge prilazne radarske kontrole na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se neometano vrše uz korištenje sekundarne radarske slike – naveli su.

BHANSA je ističu, “zaključila ugovor o revitalizaciji i unapređenju sekundarnog radara (SSR) Sarajevo koja će biti završena do kraja 2024. godine”.

– Ukoliko tehnička analiza pokaže da je moguće izvršiti premještanje sekundarnog radara (SSR) Sarajevo na visinsku lokaciju Bukovik na zemljištu u vlasništvu BHANSA biti će osigurano bolje radarsko pokrivanje u odnosu na postojeću lokaciju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Navodi o nedostupnosti lokacije Bukovik nisu tačni jer BHANSA istu već godinama koristi. Na Bukoviku su instalirani radio navigacijski i komunikacijski uređaji koji se koriste za pružanje usluga kontrole zračnog prometa.

– Na kraju naglašavamo da suverenitet vazdušnog prostora BiH nije u nadležnosti BHANSA-e već Ministarstva obrane BiH (MO BiH) – zaključili su.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button