Vijesti Top 5

REVIZORI OTKRILI NEPRAVILNOSTI Firma u vlasništvu načelnika Šipova ne isplaćuje redovno plate i doprinose

Radnicima “Drvne industrije Šipovo”, odnosno preduzeća “Čajavec Company” koje je dio ove grupacije u vlasništvu načelnika opštine Milana Kovača, plate se ne isplaćuju na vrijeme, a obaveze za doprinose se ne uplaćuju ni po godinu dana, upozoravaju revizori.

Uizvještaju za 2022. godinu koji se pojavio na Banjalučkoj berzi se navodi da je društvo plate isplaćivalo sa zakašnjenjem od dva mjeseca, dok je plaćanje poreza i doprinosa kasnilo preko 12 mjeseci sa čime su prekršena dva zakona.

– Porez na dohodak se prema zakonu plata u momentu isplate neto ličnih primanja, dok se doprinosi socijalnog osiguranja zaposlenih plaćaju u momentu isplate neto ličnih primanja, odnosno najkasnije u roku od dva mjeseca od datuma obračunatih ličnih primanja -navode revizori.

Inače, Ministarstvo finansija Republike Srpske je sredinom 2021. godine donijelo rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga ovom preduzeću na period od 60 mjeseci.

Dug sa kamatama je tada bio 192.608 KM, a posljednja rata po tom sporazumu bi trebala da bude plaćena u junu 2026. godine.

Međutim, po priznanju Milana Kovača, to će biti jako teško jer se preduzeće našlo u velikim finansijskim problemima u koje je upalo početkom pandemije virusa korona. Reprogram se, dodaje on, uglavnom plaća, ili se u suprotnom Poreska uprava namiruje preko računa.

– Promet je u vrijeme korone pao za 50 odsto i od tada se veoma teško vratiti na tržište. Situacija u drvnoj industriji je veoma problematična, ako ovu godinu nekako i okončamo veliko je pitanje šta će biti u idućoj – rekao je on u izjavi za Capital.

On kaže da situacija na tržištu nije nimalo naivna.

– Ne vidimo izlaz, a evropsko tržište bez kojeg ne možemo disati se ne vraća – zaključio je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button