Estrada

ROĐENDANSKO SLAVLJE U ZENICI: Neka se zna kada Filigran slavi

Premda djeluje tek devet godina, Gradsko umjetničko društvo „Filigran“ Zenica može se pohvaliti titulom prvog nosioca aktivnosti na očuvanju narodne muzičke i folklorne tradicije u cijelom zeničkom okrugu.

Veliki zaljubljenik u pjesmu i igru, Melih Karan, u ovom je društvu, naime, okupio brojne veterane iz nekada poznatih kulturno-umjetničkih udruženja, a vrata „Filigrana“ širom otvorio mladima i taj spoj mladosti i iskustva daje odlične rezultate, pa tokom godine prirede veliki broj koncerata, festivala i drugih manifestacija u gradu i okolnim mjestima.

Mimo toga, redovno sudjeluju na festivalima i smotrama u BiH, ali i u inostranstvu, od Hrvatske do Turske i šire. Krajem godine „Filigranci“ priređuju svoje tradicionalno „Filigransko veče“, na koje pozovu prijatelje s kojima sarađuju, a posebno – roditelje mladih svojih članova.

-To je i ovog decembra bio poseban događaj u Sali starog zeničkog Narodnog pozorišta. Došli su nam da kao dio festivala „Sitno kolo okolo“ pokažu folklorno umijeće prijatelji iz KUD-ova iz Viteza, Putovića, Mošćanice, učesnici našeg tradicionalnog međunarodnog festivala tamburaša – tamburaški trio MED, saradnici iz Hrvatskog KUD „Napredak“, članovi udruženja „Kalajdžije“ iz Kaknja, ali i mnogi Zeničani koji poštuju naš rad – kaže Melih Karan.

U programu su nastupili i poznati zenički interpretatori narodne muzike – Omer Kadrić, koji ove godine slavi 50 godina svoje pjevačke karijere, Munir Durmiš, Šukrija Zuban, Duška Zorić, Hajrudin Halač Heli i Ema Džaferović, kao i poznati bh voditelj Enver Šadinlija, dugogodišnji prijatelj „Filigrana“.

U sjajnoj atmosferi rođendanskog slavlja – igrali su i pjevali zajedno i učesnici i publika.

-Da se zna kad „Filigran“ slavi – blistajući od sreće poručio je publici domaćin Melih.

A poznati zenički novinar Enes Begičević, koji decenijama prati sva vrijedna zbivanja u tom kraju – dodao:

-Velika bi sreća bila za svako naše mjesto da ima nekog svog entuzijastu kakav je Karan. Onda bi Bosna i Hercegovina bila uzor kako se organizuje kulturna djelatnost u kojoj čuvamo ljepotu pjesme, igre i običaja!

A članovi zeničkog „Filigrana“ i za slejedeću godinu najavluju još više svojih vedrih i lijepih programa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button