Estrada

Osjećam se kao žena, ustvari sam… Sviđa li vam se plavuša? Tuzlanka Andreja je među najpoznatijim supermodelima na svijetu

Bosanka Andreja Pejić jedan je od najpoznatijih transrodnih supermodela na svijetu. Ona je naime dospjela u žižu javnosti čak 2014. godine, kada je odlučila promijeniti spol i postati žena.

Andreja je rođena 1991. u Tuzli, odrasla u Australiji, a sada živi u Los Angelesu. Svjetsku je pažnju privukla kao manekenka koja je nosila i muške i ženske komade. Na pisti se prvi put pojavila 2011. godine kao Andrej Pejić. Andrej je promijenio spol i postao Andreja Pejić.

Roditelji su joj se razveli ubrzo nakon njenog rođenja. Brata Igora i nju odgajale su majka i baka, a BiH su napustili tokom rata.

Andrej Pejić je 2014. godine prošao kroz operaciju promjene spola te promijenio ime u Andreja.

– Ljudi su mi govorili da ću izgubiti ono što nosim u sebi i da više neću biti zanimljiva, da na svijetu postoji već puno lijepih djevojaka –  izjavila je u intervjuu za “Vogue”, a godinu dana kasnije podvrgnula se zahvatu i kaže da zbog te odluke ne žali.

Novu karijeru gradi na filmu. Zasad se pojavila u nizu malih uradaka, uključujući triler The Other Me iz 2022. i komediju Habit iz 2021. s Bellom Thorne u glavnoj ulozi. Debitirala je 2019. godine u filmu Djevojka u paukovoj mreži.

Prošle je godine ukrala pažnju na premijeri filma “Daliland”, koji govori o jednom od najvećih umjetnika 20. stoljeća Salvadoru Daliju. Andreja se u filmu pojavljuje u ulozi Amande Lir (Lear), a svoju plavu kosu ofarbala je u tamnosmeđu.

Andreja je bila prvi transrodni model na naslovnici muškog magazina GQ, prva na naslovnici “Voguea”, a prije toga “Ellea”, “Marie Clairea”, “Harper’s Bazaara” i “L’Officiela”. Zbog svoje transrodnosti stekla je mnoštvo obožavatelja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button