BiH

Tuzlanski kanton: Umjesto 14, učenici će na eksternoj maturi polagati samo tri predmeta

Vlada Tuzlanskog kantona zadužila Ministarstvo obrazovanja i nauke TK da, u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK, izmjeni propise na način da se polaganje eksterne mature u osnovnim i srednjim školama, umjesto dosadašnjih 14 predmeta, svede na polaganje ispita iz tri predmeta.

– Polagat će se eksterna matura iz bosankog jezika, matematike i prvog stranog jezika. Eksternu maturu je Bosna i Hercegovina preuzela međunarodnim dokumentima te struka smatra da je ona veoma važna za daljnje napredovanje obrazovnog sistema. Naša matura je priznata u nekoliko evropskih zemalja – kaže Ahmerd Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Također, dodaje Omerović, definirano je i da će Pedagoški zavod TK za pomenuta tri predmeta pripremiti katalog pitanja, koji će biti dostupan na web stanici Zavoda do kraja mjeseca.

– Pitanja prilikom polaganja eksterne mature bit će isključivo iz tog kataloga. Sav postupak provođenja eksterne mature ostat će isti uz reduciran broj predmeta – naglasio je Omerović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button