KuharVijesti Top 5

Nema Bajrama bez baklave: Istražili smo je li jeftinije napraviti ili kupiti gotovu

Ramazanski bajram nastupa u nedjelju, 30. marta, a ovaj muslimanski praznik, barem u Bosni i Hercegovini, nemoguće je zamisliti bez baklave. Inače, baklava je arapska riječ koja u prevodu na bosanski znači slatka pita. Riječ je o “piti” koja se u našoj zemlji uglavnom priprema pomoću tankih jufki i oraha koji se peku u tepsiji i režu u obliku romba. Baklavama se, po želji, dodaju pistacije, lješnjak, čokolada, kafa, cimet ili neki drugi dodaci, i ove varijante baklava sve su popularnije u Bosni i Hercegovini. Ali, kad je riječ o baklavi kao nezaobilaznoj slastici na bajramskoj trpezi, i dalje se držimo tradicionalnog recepta sa kojim ne možemo pogriješiti.

Istovremeno, život je danas veoma skup, uključujući i osnovne životne namirnice. Mnogi bosanskohercegovački građani sebi i svojoj porodici jedva da mogu priuštiti najosnovnije, a podaci koje je dostavio Savez samostalnih sindikata BiH o sindikalnoj potrošačkoj korpi za mjesec februar 2025. godine koja za četveročlanu porodicu iznosi 3.157,40 KM, to i potvrđuju.

Uzmemo li u obzir da samo u Federaciji BiH živi preko 450.000 penzionera, tačnije onih kojma je isplaćena penzija za februar, a da mnogi od njih primaju minimalnu koja iznosi 573,53 KM, o luksuzu, za ovu skupinu građana naše zemlje, smiješno je pričati. Stoga smo se, u duhu nadolazećeg praznika, zapitali koliko građane BiH, pored drugih bajramskih izdataka, košta priprema poslastice bez koje ovaj praznik nije potpun. I da li se više isplati pripremati je kući ili kupiti u slastičarni. Uporedili smo cijene.

Pretpostavit ćemo da se u većini domaćinstava priprema baklava po tradicionalnom receptu, dakle od 1 kg oraha, 1 kg šećera, 1 kg jufke za baklavu, cca 500 g putera, 2 jajeta i 500 g brašna. Prema aktuelnim cijenama u jednom popularnom lancu supermarketa u BiH, kilogram oraha košta 12,95 KM, kilogram šećera 1,65 KM, kilogram jufke 5,20 KM, pola kilograma putera 11,10 KM, dva jajeta cca 2,26 KM i 500 grama brašna cca 0,90 KM. Dakle, kupovina namirnica potrebnih za pripremu tepsije baklave košta oko 34 KM.

U jednoj popularnoj slastičarni na Baščaršiji kilogram sarajevske baklave košta 35 KM, u drugoj čak 50 KM. Pa, uzmemo li u obzir da velika tepsija, u kojoj se u domaćinstvima priprema ova poslastica, sadrži mnogo više od kilograma baklave, jasno je da je mnogo isplativije praviti je nego kupiti u slastičarni.

A u nastavku donosimo recept za pripremu tradicionalne baklave.

Tradicionalna baklava

Tirit za baklavu:

  • cca 500 gr brašna
  • 2 jajeta
  • 125 gr putera

Brašno prosijati u jednu tepsiju pa po brašnu narendati hladan maslac. Dlanovima utrljati dok se maslac utopi u brašno. U jednoj šosudi izmiksati jaja i polako prskati po brašnu, onda opet utrljavati dlanovima da grudvice ne budu velike. Tako raditi sve dok na potrošite jaja. Na kraju sve lijepo utrljati, razbiti grudvice i staviti u zagrijanu rernu na 200°C dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Povremeno promiješati drvenom kašikom. Kad se mrvice ohlade lijepo ih prosijati da brašno ispadne, a mrvice ostanu. Ako ostane velikih grudvica možete ih promljeti u mašini za mljevenje oraha. Tirit sastaviti sa mljevenim orasima, dobro izmiješati i tim posipati baklavu. Može se koristiti za sve ovakve vrste kolača.

Savjet: Tirit pripremite dan ranije.

Sastojci za agdu:

  • 1 kg šećera
  • voda
  • limun

Šećer nasuti u šerpu i preliti ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuhati cca 15 minuta na jačoj vatri, možda i kraće – agda ne smije biti pregusta (gustina treba biti između sirupa i vode). Dodati limun.

Sastojci za baklavu:

  • 1 kg jufke za baklavu
  • 1 kg mljevenih oraha
  • 250 gr putera

Tepsiju premazati rastopljenim maslacem, a kore narezati na veličinu tepsije. Najprije staviti tri kore, svaku premazati rastopljenim maslacem. Četvrtu posuti mljevenim orasima pa poklopiti petom. Posuti šaku tirita i ponovite ovaj niz dok vam ne nestane sastojaka. Posljednje tri kore premazati samo rastopljenim maslacem. Baklavu narezati dijagonalno na rombove. Peći oko sat vremena na 180°C.

Baklavu izvaditi iz rerne i vruću preliti hladnim sirupom. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button