NogometSport

Izbori i na euru

Francuska nogometna superzvijezda i kapiten reprezentacije Kylian Mbappe u nedjelju se izjasnio protiv ekstrema i ideja koje izazivaju podjele, kada su ga upitali o ključnim nadolazećim parlamentarnim izborima u zemlji.

Mbappe se nije direktno izjasnio protiv ili u korist bilo koje stranke uoči izbora, čiji će se prvi krug održati 30. juna, a drugi krug 7. jula.Međutim, on je branio komentare koje je u subotu iznio njegov saigrač Marcus Thuram, rekavši da “nije otišao predaleko” pozivajući zemlju “da se bori svaki dan da zaustavi” krajnje desničarski Nacionalni skup (RN) koji je pobijedio na izborima.”Mislim da je ovo ključni trenutak u historiji naše zemlje, situacija bez presedana”, rekao je 25-godišnji Mbappe na press konferenciji u Duesseldorfu, gdje Francuska u ponedjeljak igra protiv Austrije u prvoj utakmici Eura 2024.”Euro je vrlo važno u našim karijerama, ali mi smo prije svega građani i ne mislim da se možemo odvojiti od svijeta oko nas”, dodao je Mbappe.“Danas svi vidimo da su ekstremisti vrlo blizu osvajanja vlasti i imamo priliku birati budućnost naše zemlje. Zato pozivam sve mlade da izađu na izbore, da zaista budu svjesni važnosti situacije. Zemlja se treba identificirati s vrijednostima različitosti i tolerancije. To je neporecivo. Zaista se nadam da ćemo donijeti ispravnu odluku.”To je prvi put da je Mbappe javno govorio otkako su krajnje desne stranke, uključujući najuspješniju RN, uspjele osvojiti gotovo 40 posto glasova u Francuskoj na prošlosedmičnim izborima za EU.

Predsjednik Emmanuel Macron odgovorio je na te rezultate raspisivanjem prijevremenih izbora za Nacionalnu skupštinu, na kojima bi RN mogao postati najveća stranka.Nakon što je Thuram govorio u subotu, Francuski nogometni savez izdao je saopćenje u kojem zahtijeva da reprezentacija ne bude predmet “bilo kakvog pritiska i političke upotrebe”.FFF je rekao da, iako poštuju slobodu izražavanja, “žele da (njihovu) neutralnost poštuju svi… kao i onu ekipe”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button