Crna hronika

Djed malog Emila (2) šuti o nestanku i nakon što su pronađene kosti dječaka

Slučaj malog Emila (2), koji je nestao u julu prošle godine i dalje je u fokusu, a pogotovo otkako je početkom aprila policija pronašla dječakove kosti u blizini kuće njegovog djeda Filipa – na samo 100 metara od mjesta nestanka u Francuskoj.

Dječak je posljednji put viđen u šetnji sa djedom Filipom Vedovinijem (58), koji je relativno skoro viđen ispred svoje ordinacije za osteopatiju blizu Marseja. Ono što je dominiralo kada se pojavio na vratima bila je kratka sijeda kosa i obrijano lice, a nosio je i naočare sa crnim okvirom.


Filip je prilikom nestanka svog unuka bio rezervisan i štur, bez ikakvog komentara povodom nemilog događaja. Najviše što je jednom prilikom rekao je bilo: “Ne želim ništa da kažem”.

Međutim, iako odaje utisak hladnog čovjeka, njegove prve komšije za Filipa imaju samo riječi hvale.

“On je izuzetno dobra osoba”, rekao je farmaceut koji poznaje Filipa.

“Jednom sam imao bolove u leđima, otišao sam kod njega i sve mi je riješio”, rekao je Majkl (63).

Djed Filip, jedan je od strogih katolika koji žive u gradu Bujadisu, ali je davnih 1990-ih godina bio optužen za seksualno zlostavljanje i maltretiranje mladih, zbog čega je došao u žižu policijske istrage.

Podsjetimo, potvrđeno je da je Filip Vedovini, koji negira da je počinio ikakav zločin i protiv koga nije podignuta optužnica u ovom slučaju, “privukao pažnju policajaca i da je bio jedan od brojnih ispitanih u slučaju”.

Filip je bio iskušenik dok je radio u Riaumontu, katoličkoj zajednici koja ima i internat za “problematičnu omladinu” sa sjevera Francuske.

Smješten u Luvinu kod Kalea, internat su vodili monasi na koje su se žalili brojni štićenici u periodu od 2014. do 2017. godine.

Djeca su tvrdila da su trpjela seksualno nasilje devedesetih godina, ali i redovno fizičko nasilje.

Vedovini, kojeg su zvali brat Filip, radio je u školi u periodu od 1991. do 1994. godine i bio je saslušan kao potencijalni svjedok.

On je iskaz dao policiji u aprilu 2018. godine, kada je rekao da je vidio “donekle grubo” disciplinovanje, ali je rekao da on nikad nije prekršio zakon.

Filip, koji je bio na ivici da se zamonaši, kasnije je upoznao Anu sa kojom je odlučio da začne porodicu i njih dvoje imaju desetoro djece i jedanaestoro unučadi. Emilova majka je najstarija njihova kćerka.

Emilovi roditelji su također jako pobožni, strogi katolici, koji su se molili za dječaka zajedno sa cijelom zajednicom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button