KuharSvakodnevnica

Ideja za iftar: Kadun butići – jelo sa sultanova dvora

Kadun butići jelo je iz perzije koje se često priprema u Bosni i Hercegovini.

Prevod naziva jela doslovno znači damska bedra, zbog mekoće i slasti koje je jelo očito izazivalo kod konuzmenata.

Da bi napravili savršene kadun butiće potrebno je:

650 g Telećeg mesa bez kostiju (ili 400 g teletine i 250 g janjetine)

100 g Riža

Rukohvat celera

Peršun, so, biber

Masnoća za prženje

Brašno za pohovanje

3 jaja

Mješavina začina

2 Limun

Mineralna voda

Priprema:

Meso sameljite, posolite, izmješajte, te podijelite na dvije polovine. Rižu prokuhajte u istoj količini vode, sve dok ne pokupi vodu.

Peršun i celer isjeckajte sitno. Jednu polovinu mesa prepržite na masnoći te skinite s vatre. U ovo meso dodajte peršun, celer, biber, rižu, te mješavinu začina i dobro izmješajte.

Potom u smjesu dodajte drugu polovinu sirovog mesa, koju ste prethodno odvojili i opet izmješajte. Od mesa oblikujte male butiće od oko 70 g po porciji.

Kada ste spremili butiće, od jaja pripremite tzv. orli masu za pohovanje. Za ovu masu potrebno je odvojiti žumanca od bjelanaca, te od bjelanaca napraviti snijeg.

U žumance dodajte malo brašna, soli, mineralne vode, te ovu smjesu lagano sipajte u snijeg od bjelanaca i miješajte rukom da bjelance ne bi „spalo“.

Kadun butiće koje te prethodno napravili najprije uvaljajte u brašno, pa potom stavite u masu i pržite u dubokoj masnoći.

Kadun butiće servirajte sa limunom, kada se prepolove po njima je potrebno posuti limunovog soka.

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button