Vijesti Top 5

Ako planirate kupovinu cvijeća za 8. mart, PRIPREMITE “DEBLJI” NOVČANIK: Već počela potražnja za ružama, za petom im orhideje

U susret Danu žena tradicionalno raste i potražnja za poklonima, a posebno cvijećem.

Zato ne treba da čudi što će narednih dana biti velike gužve ispred cvjećara, bez obzira na činjenicu da će jedna ruža koštati i do šest maraka.

Cvjećari u Banjaluci kažu da se 8. mart izdvaja kao dan sa najvećom prodajom u godini, a u najveći grad Srpske cvijeća uglavnom stiže iz Holandije, zatim Ekvadora i Italije. Da Banjalučani vole cvijeće pokazuje i podatak da cvjećar robu poručuju u prosjeku dva puta sedmično.

Na pitanje ko više kupuje cvijeće, da li su to muškarci ili žene, odgovor je bio da oba pola podjednako kupuju. A crvena ruža godinama ponosno nosi titulu najtraženijeg cvijeća, potvrdila je za Srpskainfo Aida Gagula, vlasnica jedne od najpoznatijih banjalučkih cvjećara.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Za crvenu ružu je potrebno odvojiti pet maraka po komadu, dok su one drugih boja nešto jeftinije i po komadu koštaju četiri marke. Osim toga, za jedan karanfil potrebno je odvojiti 1,50 KM, dok je orhideja prve klase u saksiji sa dva štapa 30 KM – rekla je Gagula.

Istakla je da se svake godine bore sa istim problemom, jer dobavljači neumorno dižu cijenu cvijeća.

– Na to smo već navikli, ali ove godine cijene transporta su veoma skočile, što nije opravdano, jer nije bilo velikih skokova cijena goriva – poručila je ona i dodala da su zadovoljni prodajom, a posebno onlajn kupovinom, jer kupci na taj način mogu detaljno pogledati sve ono što cvjećari imaju u ponudi.

Slična situacija je i u još jednoj banjalučkoj cvjećari, gdje nam jer radnica Dragana P. rekla da cijene ruže idu do pet maraka, u zavisnosti od boje, te istakla da cijene neće dizati zbog Dan žena.

– Ruže su uvijek najtraženije, ali podjednako se kupuju i karanfili, čija cijena je dvije marke po komadu, dok je za orhideje potrebno odvojiti i do 35 KM – poručila je Dragana P.

Sa druge strane, postoje i oni koji još nisu definisali zvanični cjenovik.  

– Nabavne cijene ruža su veoma skočile, pa još ne znamo kako će se one kretati u prodaji. Mislimo da će one biti šest maraka – riječi su jedne radnice u cvjećari.

Prema njenim riječima, građani najviše kupuju ruže, karanfile, ljiljane, ali i tulipane.

Banjalučanka Jovana K. kaže da ni ove godine neće štedjeti na cvijeću, koje i ove godine namjerava da kupi mami.

– Mama nema omiljeno cvijeće, već joj je bitna pažnja i ja se trudim da je svake godine, bar za Dan žena obradujem. Nije mi bitna cijena, jer za nju ništa nije previse – kazala je Jovana K.

Dodala je da će je ove godine obradovati buketom. Istakla je da  ona voli cvijeće, a najviše voli orhideje i plave ruže.

– Nadam se da ću i ja za taj dan dobiti bar jednu lijepu orhideju – rekla je Jovana.

Nikola P. kaže da svake godine cvijeće kupuje mami, baki i djevojci.

– Iskreno govoreći, u cvjećaru ulazim samo za Dan žena, ali tada ne žalim novac. Kupim sve ono što mi se dopadne. Baki uvijek kupujem ljubičaste orhideje, jer to najviše voli – rekao je Nikola P.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button