Vijesti Top 5

Jedna si jedina! Podizanjem zastave BiH na Humu počelo obilježavanje Dana nezavisnosti!

Podizanjem zastave Bosne i Hercegovine na brdu Hum u Sarajevu obilježen je Dan nezavisnosti BiH.

Obilježavanju su prisustvovale brojne delegacije, a između ostalih delegacija Grada Sarajeva, delegacije gradskih općina, Vlade KS te delegacija Predsjedništva BiH.

Delegacije svih nivoa vlasti su potom, položile cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 1. marta, te odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

U ime članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića cvijeće su položili savjetnici. Cvijeće na mezarju položili su također i drugi predstavnici općinskih, kantonalnih i federalnih vlasti, kao i predstavnici boračkih organizacija.

Na prigodne načine Dan nezavisnosti obilježava se u gradovima širom Bosne i Hercegovine, kao i u bh. dijaspori.

Građani Bosne i Hercegovine odabrali su put nezavisnosti na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine. Od 64 posto građana s pravom glasa koji su se odazvali glasanju, na pitanje da li su za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, 99,44 posto glasalo je “za”.

Za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum… Mjesec nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button