Vijesti Top 5

Parlamentarci razmatraju oduzimanje auta bahatim vozačima, čeka se Fortin prijedlog

Članovi nadležne Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine razmatrat će dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima. Dopunama se propisuje se da se višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja može izreći zaštitna mjera privremenog ili trajnog oduzimanja vozila, kao i definiranje i adekvatno sankcioniranje naročito bahate vožnje.

Kako se navodi u obrazloženju, razlog donošenja dopuna je tragičan ishod saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su poginule mlade doktorice, a koju je izazvalo lice koje je upravljalo autom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola i kojem su ranije izrečene kazne zbog saobraćajnih prekršaja u visini od 2.000 maraka, a koje nisu plaćene.

Treba kazati da je ranije Zastupnički dom tražio je od Ministarstva komunikacija i prometa BiH da u što kraćem roku dostavi Vijeću ministara na usvajanje i upućivanje u parlamentarnu proceduru dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja kojima će se, između ostalog, definisati i adekvatno sankcionisati naročito bahata vožnja.

Vijeće ministara nije dostavilo u parlamentarnu proceduru traženi Prijedlog zakona.

Član Komisije Edin Ramić kazao je da se radi o prijedlogu komisije iako je komisija zadužila Ministarstvo komunikacija i prometa da im dostavi prijedlog mjera.

– Jednostavno, to sa ministrom Edinom Fortom ne ide. Rijetko dolazi na sjednice komisije, a i kad dođe nije upućen u tematiku. Mjere koje je Komisija uputila možda ne pokrivaju cijelu oblast, ali koliko toliko unapređuju stanje.

Nadam se da će u međuvremenu Ministarstvo uputiti neku radnu verziju na komisiju pa da se ide u parlamentarnu proceduru. Ministarstvo se ne bavi svojim poslom. Dođemo u probleme sa aviosaobraćajem, oni se sakriju, dođemo u probleme sa ubistvima u saobraćaju, ne zanima ih, dođemo u probleme sa BHRT-om, oni su i dalje nenadležni – kazao je Ramić.

Dopunama koje će razmatrati Komisija 27. februara definira se pojam višestrukog povratnika. Ovlašteno lice privremeno će oduzeti vozilo od vozača na licu mjesta gdje je zatečen u činjenju težeg prekršaja kojim se ugrožava sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, ukoliko se, uvidom u evidencij, utvrdi da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja.

Višestruktim povratnikom smatra se vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje tri puta pravosnažno prekršajno kažnjen za neki od sljedećih prekršaja: upravljanje motornim vozilom u saobraćaju pod utjecajem alkohola u krvi i/ili organizmu preko 1,5 g/kg, upravljanje pod dejstvom opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, odbijanje vozača da se obavi ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i aparata, upravljanje vozilom za koje je na vanrednom tehničkom pregledu utvrđena neispravnost za koju je propisano isključivanje iz saobraćaja…

Definirana se i pojam i nasilničke vožnje. Pod njom se, između ostalog, smatra se kada se vozač vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 60 km/h veća od dozvoljene, odnosno van naselja kreće brzinom koja je za više od 80 km/h veća od dozvoljene, koji na mjestu na kojem se saobraćajem upravlja semaforima ne zaustavi svoje vozilo na dva ili više znakova crvenog svjetla u razmaku od 10 minuta, koji vozilom pretiče kolonu motornih vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smjerovima kretanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button