Starinski recept za hurmašice – kažu da su najbolje, vraćaju u djetinjstvo
Za ove starinske hurmašice mnogi kažu da vraćaju u djetinjstvo i da su najbolje.
Stoga vam donosimo recept.
Sastojci:
2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
brašna po potrebi
pola praška za pecivo
Agda:
9 šoljica šećera
11 šoljica vode
1 limun
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz rende (najsitnije rupice).
Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promiješa dobro kašikom da se šećer istopi te kuhati.
Dodati sok od jednog limuna.
Pečene hurmašice zaliti hladnom agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.