Vijesti Top 5

“Otac” Daytona stigao u Sarajevo

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove James O'Brien večeras je stigao u Sarajevo.

On je na sarajevski aerodrom stigao u 20:00 sati, gdje ga je dočekao američki ambasador u BiH Michale Murphy.

O'Brien će sutra imati brojne sastanke, između ostalih, i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara BiH.

On je dužnost Blinkenovog pomoćnika za evropske poslove preuzeo u oktobru prošle godine od Dereka Cholleta.

Prije ove funkcije O'Brien je obavljao poziciju koordinatora za politiku sankcija State Departmenta.

Osim O'Briena u posjeti Sarajevu su i članovi Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

O'Brien u našu zemlju dolazi u trenutku važnih političkih procesa, ali i svojevrsne neizvjesnosti u procesu borbe BiH da u martu dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Evropsku uniju.

Blinkenov pomoćnik stiže u novoj ulozi koju je preuzeo u oktobru prošle godine kao osoba zadužena za evropske poslove u ime SAD-a.

Riječ je o diplomati koji nesumnjivo poznaje prilike u BiH, a samo u posljednjih nekoliko mjeseci je više puta komentarisao određene procese, a prije svega secesionizam Milorada Dodika.

O'Brien u BiH stiže i u jeku pojačanih američkih kritika ka čelniku HDZ-a Draganu Čoviću, prije svega zbog njegovog blokiranja gradnje Južne gasne interkonekcije.

Prije njega u različitim ulogama našu zemlju su prethodnih godina posjećivali Gabriel Escobar, Matthew Palmer i Derek Chollet, no većeg zaokreta u američkom pristupu nije bilo.

Prije ove funkcije O'Brien je obnašao poziciju koordinatora za politiku sankcija State Departmenta.

Pored O'Briena danas su u posjeti Sarajevu i najviši vojni zvaničnika NATO-a Rob Bauer i članovi Sjevernoatlantskog vijeća (NAC). Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) je glavno tijelo za donošenje političkih odluka unutar NATO-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button