KuharSvakodnevnica

Napravite savršene domaće kroasane: Mekane i prozračne, a punite po želji

Iako su kiflice omiljena peciva u našim krajevima, kroasani su jednako popularni. Ta mekana slatka peciva od lisnatog tijesta i maslaca podsjećaju na najfiniji francuski doručak u hotelu.YouTube kanala Home Made Recipes donosimo recept za domaće kroasane, prenosi Skuhaj.hr

Naučite kako pripremiti domaće lisnato tijesto.

Sastojci

1 kg brašna

600 ml vode

1 kašika šećera

40 g svježeg ili 10 g suhog kvasca

50 ml ulja

1-2 kašike soli

375 g maslaca ili margarina

1 jaje za premazivanje

Priprema

– Promiješajte šećer, kvasac i jednu žlicu brašna u toploj vodi. Postupno dodajte brašno, pa opet miješajte mikserom ili ručno. Zatim dodajte sol, pola mjere ulja i još brašna.

– Količinu soli odredite sami, ovisno o tome radite li slatke ili slane kroasane. Za slatke je dovoljna jedna žlica, tijesto neće biti slano, ali se mora dodati da ne bude bljutavo i neukusno. Za slane povećajte količinu.

– Sve ponovo izmiješajte mikserom ili ručno i postupno dodavajte brašno dok tijesto ne postane tvrđe pa ga zamijesite. 

– Nakon što ste zamijesili tijesto, stavite ga na radnu površinu i premažite ostatkom ulja. Zatim mijesite dok se ulje potpuno ne uklopi u tijesto. Stol pospite brašnom pa tijesto podijelite na 16 dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu pa prekrijte krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

– Nakon 30 minuta svaku lopticu uz pomoć valjka za tijesto i malo brašna razvaljajte na promjer cca 20 cm. Odaberite dva najveća komada tijesta i odvojite te krugove. Ne morate puno paziti da svaki krug bude precizan jer ćete ga nakon toga ručno oblikovati.

– Na jedan od većih krugova tijesta naribajte maslac ili margarin. Stavite preko drugi krug tijesta i rukom razvucite po rubovima tijesta ispod. Rukom pritisnite odozgo kako bi se zalijepilo.

Postupak ponavljajte sve do posljednjeg dijela tijesta. Odozgo stavite ono drugo veće tijesto koje je prethodno odvojeno te opet sve utisnite rukom.

– Ispod i oko naslaganog tijesta pospite brašnom i polako ga razvaljajte valjkom za tijesto, prvo stišćući sredinu, a zatim ostale dijelove. Pred kraj tijesto okrenite, dodatno razvucite i prerežite na nekoliko dijelova. Punite po želji.

– Zarolajte kroasane i posložite u pleh obložen papirom za pečenje, a zatim prekrijte krpom i ostavite da odstoje 30 minuta. Kroasane premažite umućenim jajetom.

– Pecite na 200 stepenioko 20 minuta.

Detaljan postupak pogledajte u videu:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button