I šećer može da se pokvari: Znakovi koji pokazuju da više nije za upotrebu
Da li ste se nekada zapitali koliko vremenski šećer može da stoji u vašoj kuhinji, a da i dalje bude jestiv?
Granulirani bijeli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, posebno ako se čuva na suvom i tamnom mjestu. Pored toga, šećer je efikasan konzervans, a pošto dobro upija vlagu iz hrane, često je ključni sastojak u kiseljenju.
Iako šećer možda nema rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim supstancama koje mogu uticati na njegov kvalitet ili učiniti nebezbjednim za upotrebu. Pored toga, šećer može apsorbovati mirise i ukuse.
Mnoge organizacije za bezbjednost hrane preporučuju da bacite kesu šećera nakon dvije godine, ali ako ne primjetite nikakvu promjenu u mirisu ili kvalitetu, stari šećer će djelovati jednako dobro kao i nova kesa šećera.
Šta je sa smeđim šećerom?
Smeđi šećer ima reputaciju kvarljive robe, a u ovom slučaju se uglavnom odnosi na to da se na vazduhu dosta stvrdne. Nepropusna posuda u velikoj mjeri sprečava ovo.
Ako vam se smeđi šećer stvrdne, možete ga staviti na kratko u mikrotalasnu ili pomiješati sa nekoliko kapi vode i on će omekšati šećer.
Preporučuje se da se smeđi šećer čuva u hermetički zatvorenoj posudi i da se koristi u roku od dvije godine za optimalnu svježinu i ukus.
Pored toga, smeđi šećer možete čuvati u zamrzivaču, ali imajte na umu da ćete morati da ga odmrznete nekoliko sati prije upotrebe, prenosi o21.rs.