KošarkaSport

Drama NBA šampiona: Očajnički mu je potrebna transplantacija srca, ali postoji jedan veliki problem

Bivši NBA košarkaš Scot Pollard (49), kojeg ljubitelji košarke pamte uglavnom po nastupima u dresu Sacramento Kingsa i Indiana Pacersa, bori se za život od 2021. godine.

Američki mediji pišu da je kod Pollarda virus izazvao genetski određene srčane probleme, zbog čega je već preminuo njegov otac.

NBA šampionu iz 2008. sa Boston Celticsima je prijeko potrebna transplantacija srca, što mu je jedina nada. Ali, problem je u tome što je vrlo teško pronaći adekvatnu veličinu organa koji bi odgovarao divu od 211 cm. Pollard je otkrio da je trenutno na listi čekanja tri bolnice koje do sada bezuspješno traže novo srce koje bi spasilo život bivšem NBA centru.

Pollard je proveo 11 sezona u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, a osim za spomenute Kingse, Pacerse i Celticse, igrao je i za Cleveland Cavalierse i Detroit Pistonse, koji su ga odabrali kao 19. pika na draftu 1997. godine.

U svakoj sezoni, izuzev prve, sa svojom ekipom ulazio je u doigravanj, a izgubio je u finalu od Cleveland Cavaliersa 2007. godine, dok je u posljednjoj sezoni postao prvak sljedeće godine sa Boston Celticsima.

Košarkaški svijet ga najviše pamti po ulozi rezervnog centra Vladi Divcu kada su Sacramento Kingsi sastavili jedan od najboljih timova lige početkom ovog milenijuma i bili u borbi za titulu svake godine.

Tokom svoje karijere, Pollard je važio za veoma pristojnog rezervnog centra, koji je odlično koristio minute kada je dobio priliku. Nešto veću ulogu odigrao je tek sa Sacramento Kingsima, kada su nakon povrede Chrisa Webbera Kingsi često počinjali sa Pollardom i Divcem zajedno u prvoj postavi. U svojoj najboljoj sezoni (2001/2002.) u prosjeku je postizao 6,4 poena (uz 55% šuta), 7,1 skok, te uz po jednu ukradenu loptu i blokadu po utakmici. Kingsi su regularni dio pomenute sezone završili kao ubjedljivo najbolji tim lige (61-21).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button