Vijesti Top 5

Vlada TK odgovara na arbitražnu tužbu indijskog milijardera: Neutemeljena i bez valjane dokumentacije

U nedavnom razvoju situacije, Vlada Tuzlanskog kantona dala je odgovor na arbitražnu tužbu koju je indijski milijarder Pramod Mittal podnio protiv Bosne i Hercegovine. Tužba se odnosi na navodno kršenje obaveza iz Sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija između BiH i Republike Indije.

Prema izjavi Vlade TK, odgovor na tužbu ističe da su optužbe neutemeljene i nedostaju valjani argumenti. Bosna i Hercegovina tvrdi da nije prekršila niti povrijedila odredbe spomenutog sporazuma te da nisu postojala kršenja ili uplitanja u poslovanje kompanije GIKIL.

U odgovoru se naglašava da su sve aktivnosti GIKIL-a vođene u skladu s važećim zakonima BiH te da su sva ulaganja bila transparentno evidentirana. Također, ističe se da su GIKIL i Mittalova kompanija GSHL ravnopravno tretirani, bez ikakve diskriminacije.

Vlada TK također upućuje na nedostatak aktivne legitimacije tužitelja, prema zaključenom Sporazumu između BiH i Republike Indije. Dodaje se da Arbitražni tribunal nije nadležan za rješavanje spora jer strani ulagač GSHL ima sjedište na Otoku Man (UK), a ne u Indiji.

Problemi u vezi s GIKIL-om traju već nekoliko godina, a situacija je kulminirala hapšenjem bivših članova Nadzornog odbora i uprave kompanije. Očekuje se da će ovaj arbitražni postupak imati značajan utjecaj na financijsku situaciju BiH, s obzirom na potencijalne gubitke od stotina miliona ili čak nekoliko milijardi dolara. Vijeće ministara BiH odobrilo je financiranje od do 800.000 KM iz budžeta za vođenje ovog investicijskog arbitražnog postupka, s ciljem zaštite pravnih i imovinskih interesa zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button