Vijesti Top 5

Američki borbeni avioni nadlijetat će BiH 8. januara! Dodika uhvatila prpa: “Nemaju saglasnost”

Američki borbeni avioni nadlijetaće teritorij Bosne i Hercegovine.

Tri američka aviona od čega dva borbena, čuvena F-16, nadlijetat će teritoriju Bosne i Hercegovine 8. januara.

Za sada javnosti nisu poznati razlozi ovih letova niti rute kretanja, ali se pretpostavlja da će preleti biti obavljeni u znak partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Borbeni avion F-16 je jednomotorni, višenamjenski mlazni avion i može se koristiti u misijama u vazduhu kao i za napade na tlu. Riječ je o najaktivnijim borbenim avionima na svijetu.

U maju prošle godine američki bombarderi su obavili niske prelete iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova u znak partnerstva BiH i SAD.

O ovome se, očekivano, oglasio i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik koji je rekao da je zvanično informisan da američki avioni “F16” nemaju saglasnost Predsjedništva BiH da 8. januara nadlijeću.

– Iako nisam zvanično informisan da će američki avioni F16 8. januara nadlijetati Republiku Srpsku i BiH, zvanično sam informisan da za to nemaju saglasnost Predsjedništva BiH. A kad su već tu, vjerujemo da će svojim prisustvom podržati proslavu Dana Republike Srpske-napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button