NogometSport

Salihamidžić: “Imao sam 15. Otac mi je rekao da s kalašnjikovom odem pretraži ulicu”

Hasan Salihamidžić jučer je napunio 47 godina, a tom prilikom za medije u Njemačkoj je govorio o burnoj mladosti koju je preživio.

“Rođen sam u Mostaru, gradu u kojem je čuveni most. Imao sam bezbrižno djetinjstvo. Otac mi je bio policajac, majka učiteljica, a ja sam već tada želio postati fudbaler. Jugoslavija je bila država koja je funkcionirala, nama je bilo dobro. Imali smo jednostavan život, ali smo bili sretni. S osam godina sam počeo igrati, moj otac, koji je bio igrač druge lige, bio je moj prvi trener”, priča popularni Braco o idili koja je ubrzo tragično okončana:

Igrao sam za mlade selekcije Jugoslavije, nakon utakmice s reprezentacijom morao sam se vratiti kući, ali nije bilo letova iz Beograda za Sarajevo. Vraćajući se autom, vidio sam što se dešava i vidio da je situacija ozbiljna. Na deset kilometara od moje kuće bila je linija fronta.

Nakon dva mjeseca došao mi je otac i rekao:

“Imamo kalašnjikov u kući i pištolje, uzmi ih i idi pretraži ulicu.” Tada mi je rekao da povedem majku i sestru da pokušaju pobjeći. Kao 15-godišnjak, imati kalašnjikov ispod kreveta nije normalno.” prisjetio se Salihamidžić ratne drame i dodao kako ju je napustio: Jedno jutro probudila me sestra i rekla: “Obuci se, ideš Njemačku.” Odgovorio sam joj da ne idem. Nisam se htio odvajati od porodice, bilo je teško. Ipak, autobusom sam otišao u Dortmund, odakle sam otišao u Hamburg, gdje sam upisao Institut za sport. Moram reći kako je istina da onaj ko se u Njemačkoj posveti i naporno radi dobije priliku. I iskoristio sam priliku o kojoj sam toliko sanjao, uspio sam to jer sam se borio“, poručio je Salihamidžić, piše Index.hr.

epa10580619 Bayern Munich's sporting director Hasan Salihamidzic prior to the UEFA Champions League quarter final, 2nd leg match between Bayern Munich and Manchester City in Munich, Germany, 19 April 2023. EPA-EFE/RONALD WITTEK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button