KuharSvakodnevnica

LAKŠE JE NEGO ŠTO MISLITE Meksičke tortilje koje možete da napravite sami

Izvorno su se pripremale od kukuruzovog brašna, takve tortilje jele su se hiljadama godina na sjeveru, sjeverozapadu i sjeveroistoku Meksika, gdje su bile glavna hrana američkih indijanskih plemena.

U novije vrijeme, i druge zemlje počele su se zanimati za meksičku kuhinju pa se meksička hrana proširila naročito u Sjevernoj Americi, Evropi i istočnoj Aziji.

Tortilja je zbog svoje jednostavnosti i kompletnog obroka postala hit i kod nas, a posebno se slatko jede ako ju ispečete sami. Prije nego što dodate svoje nadjeve, trebali biste tortilju malo zagrijati u rerni, na šporetu ili u mikrovalnoj. Manja je vjerovatnoća da će topla tortilja puknuti nego hladna tortilja ili tortilja sobne temperature.

Mota se na više načina, najbitnije je tortilju napuniti blizu sredine, odnosno kašikom staviti nadjev odmah ispod sredine. Nadjev se slaže u ravnu liniju i ne skuplja se u hrpu, ne pretrpava se njime tortilju. Evo kako ih napraviti kod kuće.

Sastojci za tortilje:

400 g brašna

1 kašičica soli

1 prašak za pecivo

cca 3.5 dl vode

15 ml ulja

Priprema:

Oblikujte deset kuglica otprilike iste veličine i ostavite da odstoje dvadesetak minuta. Svaku razvaljajte po pobrašnjenom masnom papiru.

Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte više brašna. Pravilan oblik formirajte tako da utisnete tanjir pa odrežite ivice. Zagrijte tepsiju po kojoj ste četkom nanijeli ulje.

Preokrenite tortilju zajedno s masnim papirom na tepsiju tako da papir bude gore. Pritisnite ga rukom i gnječilicom za krompir. Kako se tortilja bude pekla papir će se na mjestima početi dizati. Rukom lagano uklonite papir s tijesta i okrenite tortilju kao palačinku da se lagano zapeče i s druge strane.

Pečene tortilje redom slažite na mokru krpu pa ih zamotajte. Tako neka odstoje dok ne pripremite nadjev. Prilikom pripreme pripazite na jačinu vatre da tortilje ne bi zagorile.

Sastojci za nadjev:

600 g junećeg buta (jednom mljeven)

100 g kozjeg sira

salata

200 g paprike

150 g paradajza

100 g mladog luka

bosiljak

1 kašika sirćeta

so, biber

Sastojci za umak:

100 g majoneze

40 g kečapa

25 g hrena

bijeli luk u granulama

so, biber

Priprema:

Svo povrće narezati na sitne kockice. Promiješati sve zajedno, dodati sirćeta, malo soli i bibera. Junetinu zapeći na najvišoj temperaturi da se dobije korica, posoliti i pobiberiti tokom pečenja.

Tortilju podgrijati i u njoj zapeći kozji sir. Dodati meso i umak koji smo prethodno zamiješali. Na to staviti svježu salatu, prenosi „Večernji list“. Zamotati i poslužiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button