KuharSvakodnevnica

Recept za putar kiflice koje su dobrodošle na svakom slavlju

Za onaj poznati okus putar kiflica ne morate do pekarnice, jer u svega nekoliko koraka još bolje možete napraviti u svom domu. Savršene su za druženja s porodicom i prijateljima, a priprema je doista brza i jednostavna.

Putar kiflice – sastojci:

    650 g glatkog brašna
    250 ml mlijeka
    100 g maslaca
    100 g šećera
    Pola kockice svježeg kvasca ili jedan paket suhog kvasca
    1 jaje
    50 ml mlake vode
    1 kašičica soli

Za premaz:

    2 kašike gladnog mlijeka
    1 žumanjak

Putar kiflice – priprema:

1. Otopiti maslac u toplom mlijeku, a kvasac staviti u toplu vodu.
2. Odmah pomiješati brašno, šećer, so, jaje, vodu s kvascem i mlijeko s maslacem.
3. Mutiti mikserom dok se sastojci se sjedine, odnosno dok ne dobijete glatko tijesto.
4. Pokrijte krpom i ostavite sa strane najmanje sat vremena kako bi se udvostručilo.
5. Premijesiti i podijeliti tijesto na 14 loptica. Razvući svaku lopticu na krug veličine 15 cm pa ih zarolati – poput sarme, s krajevima unutra. Odozgo zasjeći nožem.
6. Složiti u pleh obložen papirom za pečenje, a pećnicu zagrijati na 220 stepeni.
7. Premazati mješavinom mlijeka i žumanjka pa peći oko 15 minuta.

Ove su kiflice veliki hit na profilu blogerice Biljane Samardžić, a pratitelji na njezinom profilu na Instagramu napominju da je ovo recept koji se jednostavno mora probati te da se žute poput dukata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button