KuharSvakodnevnica

Savršen kuglof postoji: Evo i recepta

Kuglof će se i ove godine tradicionalno naći na mnogim prazničnim stolovima širom zemlje. Vi možete iskoristiti recept za kuglof od narandže koji će oduševiti sve koji ga probaju.

Sastojci:

– 2 narandže,

– 4 velika jajeta,

– 300 g šećera,

– 120 ml maslinovog ulja,

– 250 g brašna,

– 4 kašičice praška za pecivo,

– polovina šoljice soli,

– 1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni. Premažite maslacem i pobrašnite kalup za kuglof. Naribajte koricu narandži.  Trebaće vam otprilike dvije pune kašike korice.

Iscijedite sok jedne narandže, otprilike 100 ml. Jaja izmiksajte sa šećerom u pahuljastu i gustu smjesu.

Postepeno ulijte ulje, dodajte koricu narandže i nastavite miksati. Smanjite brzinu miksera te polako dodajte brašno, prašak za pecivo i so.

Ulijte sok narandže i vaniliju te nježno sjedinite smjesu špatulom.

Izlijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite oko 40 minuta, sve dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button