Vijesti Top 5

Počinje glavni pretres na suđenju Miloradu Dodiku: Danas će mu pročitati optužnicu, koju “ne razumije”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v. d. direktor Službenog glasnika Miloš Lukić pojavit će se danas treći put pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Njima će u predmetu koji je počeo zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta danas početi glavni pretres.

Na prvom pojavljivanju Dodik se izjašnjavao o krivici i kazao da ne razumije optužnicu. Sutkinja je tada konstatovala da se izjasnio kako nije kriv, baš kao i Lukić.

Na suđenju koje je trebalo biti održano 6. decembra Dodik i Lukić su se pojavili, ali ročište nije održano jer je Dodikova odbrana tražila odgodu zbog žalbe koju su namjeravali uložiti na prethodnu odbijenicu Suda da se suđenje premjesti u Banja Luku.

Zato tek danas počinje glavni pretres u kojem se dešava sve što jedan sudski proces podrazumijeva – od čitanja optužnice, uvodnih riječi, saslušavanja svjedoka, iznošenja dokaza pa sve do završnih riječi.

Konkretno danas bi se trebala pročitati optužnica, a dinamika nastavka procesa zavisi prije svega od Tužilaštva BiH, u nekim slučajevima i od Suda, barem u smislu kojim tempom će biti zakazivana ročišta.

Tužilaštvo bi već danas moglo, a i ne mora, najaviti svjedoke za naredno ročište. U nekim slučajevima na početku glavnog pretresa se čita i dokazni materijal, ali to se može desiti i u nastavku procesa.

Kada je u pitanju Dodikova odbrana, oni su već najavili da će imati svoje svjedoke od kojih su izdvojili visokog predstavnika Christiana Schmidta, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Treba dodati i činjenicu da je uvijek moguće da Dodikova odbrana nastavi s pokušajima da odugovlači proces. Podsjetimo da su tražili odgodu i današnjeg ročišta. Već s dva puta odgodili ročište, jednom zbog puta Dodika u Mađarsku, a drugi put zbog najavljene žalbe na odbijenicu da se suđenje premjesti u Banja Luku.

Kada je u pitanju očekivano trajanje suđenja, prema onome što smo do sada mogli vidjeti, to je vrlo teško procijeniti. Generalno ne bi trebalo očekivati veći broj svjedoka i veći broj materijalnih dokaza pa bi samim tim proces trebao trajati kratko. Ipak, postupak ovisi i o tehničkim pitanjima, poput dinamike zakazivaja ročišta, eventualnih zahtjeva za odgodu od strane optuženih itd.

Podsjetimo da je optužnica u ovom predmetu potvrđena 11. septembra, a da Tužilaštvo kao mjere sigurnosti za Dodika i Lukića traži zabranu obavljanja funkcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button