Italijanski Panetone ispecite kod kuće
Desert Panetone, osim specifičnog ukusa, uz sebe veže i čarobne legende, a potiče iz Milana. Teško je odlučiti koja je legenda o njegovom nastanku najbolja, a jedna od najpoznatijih je o mladom kuharu Toniju iz 15. vijeka koji je ispekao kolač s voćem, medom i začinima kako bi impresionirao svoju ljubav.
Panetone je po njemu dobio ime, jer u prevodu “pane di Toni” znači Tonijev hljeb, a njegovoj dragoj se toliko svidio da ga je stalno pekao i postao je omiljen u cijelom gradu. Ovih praznika umjesto kupovnog napravite domaći, pravi italijanski Panetone, i oduševite ukućane zanimljivim ukusima.
Za njega će vam trebati:
– 200 g datulja,
– 300 g grožđica,
– 200 ml šerija,
– 1 kg mekog brašna,
– 250 g mljevenog šećera,
– 1 kašičica morske soli,
– 2 vrećice suvog kvasca,
– 400 ml mlijeka + malo za premazivanje,
– 6 jaja,
– 1 kašičica ekstrakta vanilije,
– naribana korica jednog limuna
– 400 g maslaca, omekšanog + malo za podmazivanje.
Priprema:
– Stavite grožđice i datulje u posudu pa ih prelijte šerijem i ostavite 45 minuta da se natope.
– U posudi pomiješajte brašno i šećer te u sredinu stavite so na jednu stranu, a kvasac na drugu.
– U posudi zagrijte mlijeko, maknite ga s vatre te dodajte koricu limuna, vaniliju i razmućena jaja i sve prelijte preko brašna.
– Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine pa dodajte maslac.
– Ostavite pokriveno da se diže dok se ne udvostruči (oko dva sata).
– Zatim pritisnite sredinu da izađe vazduh te umiješajte natopljeno suvo voće i šeri.
– Rernu zagrijte na 190 stepeni, a pokriveno tijesto u namašćenim kalupima pustite da odstoji još 45 minuta.
– Pecite Panetone pedesetak minuta – dok štapić zaboden u sredinu ne izađe čist.
– Po želji napravite sirup za kolač: pomiješajte dvije kašičice šerija s dvije kašičice mljevenog šećera i malo vode, zagrijte i gustom tekućinom premažite kolač.