Prste da poližeš! Napravite grah po starinskom receptu
Napravite grah po starinskom receptu. Važno je kako i kada šta dodajete, ali nije teško!
Potrebno je:
400 gr graha
veća glavica crnog luka
1 korijen celera
1 mrkva
lovorov list
malo zrna bibera
1 mala glavica crnog luka
1 glavica bijelog luka
1 ravna kašika brašna
ulja
1 kašičica mljevene paprike
biber
1 kašika začina
peršunov list
Priprema:
Grah oprati u nekoliko voda, pa u u jednoj manjoj količini vode pustiti da provri. Ocijediti i opet oprati i naliti hladnu vodu.
Ubaciti veliku glavicu sjeckanog crnog luka, sječenu mrkvu, lovorov list i malo zrna bibera. Dodati na kocke celera i 2-3 kašike ulja. Po želji staviti jednu ljutu, suhu papriku.
Kuhati poklopljen na tihoj vatri. Kad se skuha napraviti zapršku. U tiganj sipati ulja, pa ubaciti sitno sjeckan crni luk, pa malo pržiti i dodati brašno i izdrobljen bijeli luk.
Kad luk dobije krem boju ubaciti mljevenu papriku i mljeveni biber. Dodati kašiku suhoga začina. Ako treba staviti so. Ostaviti 2 minuta da još vri, pa ubaciti sjeckan peršunov list.