Spremite najmekše krofne: Evo šta treba da dodate umjesto putera
Tokom 15. vijeka krofne doživljavaju pravu ekspanziju, u početku na dvorovima u Evropi, gdje su se jele kao loptice od tijesta koje su utapane u šećerni sirup.
Vjeruje se da su se krofne, najsličnije ovim današnjim, pojavile u Danskoj početkom 19. vijeka. Upravo su danski doseljenici tokom 19. vijeka prenijeli recept za u Ameriku, gdje one dostižu svoju popularnost. Postoji milion recepata za krofne, pa tako možete da pravite punjene džemom, čokoladom, prelivene glazurom… Ipak prije nego što krenete sa dekoracijom bitno je da dobro umijesite testo za krofne kako bi one ispale vazdušaste.
Prije nego što krenete sa miješenjem tijesta sve sastojke izvadite iz frižidera i držite na sobnoj temperaturi nekih pola sata. Prvo se priprema kvasac koji je obavezan, a bilo bi dobro da dodate i pola kesice praška za pecivo, jer će on spriječiti nastajanje rupica u krofnama, prenosi Novosti Magazin.
Uvijek tijesto umesite dan ranije i ostavite da polako narasta preko noći, jer će se tako ukus bolje razviti. Vodite računa da ga ne premijesite, krofne neće biti mekane i vazdušaste.
Umjesto putera u tijesto dodajte maslac, a savjet pekara i poslastičara je da ga ne istopite, već ga dodate omekšalog na sobnoj temperaturi, u kockicama. Maslac tijestu daje sjaj i ukus, i trebalo bi ga dodati na samom kraju miješenja. Tako će brašno imati vremena da upije mlijeko i razvije ukus.