Vijesti Top 5

Tomo Spahović opisao kako mu je bilo u sarajevskom zatvoru: “Bio sam ko vojnik, svi su me poštovali”

Tomislav Spahović se, podsjećamo, tereti da je 22. aprila 2016. godine u ulici Nusreta Prohića, naselje Buća Potok, Sarajevo počinio krivično djelo ubistvo na način da je ispalio pet hitaca u pravcu vozila u kojem se nalazio Amil Gec, da bi usljed zadobijenih povreda isti i preminuo dan poslije.

“Odbrana je u toku ovoga predmeta napravila sporazum, ali takav sporazum gdje se detaljno utvrdilo da je Tomislav Spahović bio napadnut i da ranije da nije bilo u sukobu sa zakonom.

Napravili smo sporazum o priznanju krivice te izricanje zatvorske kazne od 7,5 godina“, rekao je advokat Omar Mehmedbašić i istakao da je odbrana prvenstvo predložila 6 godina zatvora uz priznanje krivice.

Odležao je svoje i ispričao kako je tekao njegov boravak iza rešetaka.

“Šest i po godina sam proveo u zatvoru. Svih tih 6 godina sam ja i tamo bio kao vojnik kao što sa i na slobodi uvijek bio. Trenirao sam svaki dan. Svaki dan mi je bio isplaniran i programiran.

Trening, soba, uzak krug ljudi, druženje i svaki dan ko na traci. Pazio sam šta jedem, gledao sam kome ću dozvoliti pristup. Čitavo to vrijeme sam bio ko vojnik i su me poštovali maksimalno. Od uprave do osuđenika. I ja sam njih poštovao.

Za 6 i po godina koliko sam bio nisam imao niti jedan prekršaj.

Ja sam spletom okolnosti došao u zatvor. Ja sam te noći bio napadnut ali to mediji nisu pisali. Mediji su pominjali jednog čovjeka a mene je napalo 7 osoba. Ja nikada do tada nisam bio niti osuđivan niti imao kakvu krivičnu prijavu. Ja sam sportista i osoba koja ne da da se dira. Poštujem svakoga ali tražim da se i mene poštuje. Ja sam tu noć branio sebe.đ

Uvijek ću se braniti dok sam živ.

Ta druga strana je napravila problem, došli su napali mene na moju kućnu adresu. I zato sam ja osuđen na tu zatvorsku kaznu.” – izjavio je Tomislav Spahović.

Pitaju me zašto sam djelovao tako kako sam djelovao. Ulica nije ni kavez ni ring. Ja bih se pošteno tukao s njih deset, a ne s jednim čovjekom. Ali sa mnom se nitko pošteno neće tući. Svatko tko je u problemu sa mnom, posegnut će za nekim vidom oružja, bilo to vatreno ili hladno oružje, nebitno. Ja ću uvijek braniti sebe, svoj obraz i svoju čast. Mene je moj otac odgojio, a ja svoje dijete odgajam tako. Prvi ne diraj nikoga, ali ne daj na sebe. Tako piše po Božjim knjigama. Ja znam da sam ispravan u čitavoj toj situaciji. Ako me pitaš je li mi žao što se to dogodilo? Naravno da jest. Ja bih volio da je mene to zaobišlo i da nisam došao u takvu situaciju. Šest i pol godina bio sam odvojen od svoje obitelji, ali to je neko iskušenje. Možda me Bog sklonio od većeg zla. Volio bih da se nije dogodilo to što se dogodilo. Branio sam sebe, svoj obraz, svoju čast i svoj ponos. Nikada u životu nisam izazvao problem. Spletom okolnosti skrenuo sam s puta, ali bitno je da se vraćam na ispravan put. Ljudi da su prošli ono što sam ja prošao, nikada im ne bi palo na pamet da navuku ruJkavice i idu tim putem. Vjerojatno bi otišli nekim trećim putem. Mene treći put ne zanima, mene zanima sport. Dok sam bio odsutan, cijelo vrijeme sam trenirao i ostao sam u glavi jak. Nastavljam svoju priču gdje sam stao. Eh, sad, koliko ću ja napraviti, koliko ću ja uspjeti? To samo dragi Bog zna. Bitno je da sam izabrao pravi put, da sam se vratio na ispravan put i da je to put koji gazim. U sportu sam i gledam da ostvarim svoje snove. To je to.‘‘, Spahovićeva je verzija priče.

Jako je zanimljiva činjenica da se Spahović napokon javno očitovao u vezi cjelokupne situacije koja je bacila veliku mrlju na njegovo ime i njegovu karijeru. Nećemo ulaziti u to što se točno dogodilo, jer to su stvari kojima se bavilo tužiteljstvo i sudstvo, a Spahović je svoju kaznu uredno odslužio.

Najveća je šteta što se jedan ljudski život tog dana ugasio, a životi su se zakomplicirali svima koji su imali ikakvog doticaja s tim slučajem. Kao što Spahović kaže, najbolje bi bilo da se sve to nekako izbjeglo, ali vrijeme je nemoguće vratiti.

Dalje se mora krenuti, a nadamo se da će Spahović uistinu i nastaviti gaziti tim sportskim putem, jer to je najispravniji put za njega. 33 su mu godine, ušao je u najbolje godine za jednog borca i bit će itekako zanimljivo vidjeti što može pružiti protiv Mirana Fabjana na FNC 14 eventu u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button