FANTASTIČNA HRANA Koje namirnice su najbolji izbor za zdrav doručak
Hranjiv doručak može učiniti čuda za vaše tijelo i vratiti vas na pravi put da se osjećate najbolje.
Kako biste otkrili nekoliko najboljih namirnica za doručak, registrovana nutricionistkinja Ketrin Žervasijo otkrila je da su borovnice, spanać, jaja i jogurt među najzdravijim jutarnjim izborima.
Borovnice
Bobičasto voće je jedna od najzdravijih namirnica koje možete dodati u svoje obroke. Oni su prepuni nevjerovatnih prednosti. Ketrin ih hvali zbog njihovih energetskih svojstava, jačanja metabolizma i zdravlja crijeva.
– Ovo je superhrana koja sadrži prirodne šećere za energiju. Oni su bogati antioksidansima koji utiču na metaboličku funkciju – kaže Ketrin.
Ona ističe da je njihov sadržaj vlakana fantastičan kada je u pitanju uklanjanje nadutosti.
– Poznato je da borovnice sadrže značajnu količinu vlakana koja pomažu u varenju i boljem pražnjenju crijeva. Ovo može spriječiti zatvor koji je čest uzrok nadimanja. Pokušajte ih dodati nekom grčkom jogurtu bogatom proteinima kao moćan doručak – dodaje ona.
Spanać
Mućenje omleta bogatog proteinima je dobra opcija. Ne zaboravite u mješavinu dodati malo lisnatog povrća. Spanać je jedna od Ketrininih najboljih preporuka za zdrav sastojak za doručak koji može pomoći da vaše tijelo bude puno energije.
– Spanać je prirodno bogat željezom koje je veoma važno za transport kiseonika i proizvodnju energije. Vitamini i minerali u spanaću imaju vitalnu ulogu u podržavanju metaboličkog procesa. Što se tiče nadimanja, spanać ima vlakna koja promovišu zdravu probavu. Takođe, ima dovoljno magnezijuma da podstiče redovno pražnjenje crijeva i smanjuje šanse za nadimanje – navodi ona.
Jaja
Jaja su možda jedan od najčešćih sastojaka za doručak, ali definitivno nisu precijenjena. Njihove zdravstvene prednosti su brojne, zbog čega Ketrin preporučuje da ih dodate u svoj tanjir za povećanje energije, metabolizam i probavu.
– Jaja su bogat biološki izvor proteina što znači da imaju esencijalne aminokiseline potrebne za energiju i funkciju mišića. Takođe, može povećati termogenezu što je korisno za poboljšanje metabolizma – dodaje ona.
Osim toga, napominje ona, oni imaju nizak FODMAP, tako da neće vjerovatno uzrokovati probavne tegobe, posebno onima koji imaju određene probleme s crijevima kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS).
Jogurt
Jogurt nije samo ukusna parfe baza i sastojak za smuti, to je i sama po sebi hrana bogata nutrijentima. Ketrin ga preporučuje kao izvor proteina zdravih za crijeva ujutro, napominjući da može “podržati metaboličku funkciju”.
– Proteini zahtijevaju više energije za probavu u odnosu na ugljene-hidrate i masti, a to doprinosi povećanju termogeneze i utrošenih kalorija – objašnjava ona, prenosi Klix.
Probiotici u jogurtu podržavaju zdravu mikrofloru koja poboljšava probavu i smanjuje upalu kako bi ublažila nadutost.