KuharSvakodnevnica

TAJNA VRHUNSKIH PEKARA Evo koji sastojak trebate dodate kada pravite hljeb da bi dugo ostao svjež

Niko ne voli hljeb i peciva „od juče“, ni stare od nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je sveže, razmišljajući da li je skoro izašlo iz rerne.

Uprodavnicama se svježina provjerava „dodirom“ ili pritiskanjem peciva, pa ćete u svakoj prodavnici vidjeti takozvane „profesionalne pipače“, najčešće starije ljude koji ovom tehnikom prije kupovine provjeravaju na desetine vekni.

Ako se nakon pritiskanja tijesto brzo vrati u prvobitno stanje – svježe je. Ako ostane „spljošten“, bolje ga zaobiđite.

Ako pravite hljeb kod kuće, vjerovatno ste primjetili da on obično brže stari i postaje mrvljiv od onog iz pekare, ali u čemu je tajna, prenosi Magazin Novosti.

Koji sastojak dodaju pekari, pa je tijesto dugo svježe i meko kao pamuk?

Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a to znaju samo profesionalci!

– Vijek trajanja pekarskih proizvoda, hljeba, mafina i kolača možete produžiti dodavanjem kašike meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku, mafini, lepinje i hljeb ostaju dugo svježi i ne mrve se – objašnjava profesionalni kuvar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button