ČOKOLADNA GRIZ TORTA Ne peče se i uspijeva svima!
Čokoladna torta sa grizom je jedna od najljepših poslastica, a super je i to što nema pečenja, pa uspijeva svima.
Sastojci:
Za prvi sloj:
600 ml mleka
100 g pšeničnog griza
25 g nezaslađenog kakaoa
50 g šećera
2 kašike ekstrakta vanile
65 g crne čokolade
Za drugi sloj:
300 ml mlijeka
35 g skroba
1 pomorandža
35-40 g šećera
50 g pšeničnog griza
100 ml slatke pavlake
Recept za čokoladnu tortu sa grizom:
Pomorandžu stavite u vodu sa sodom bikarbonom i ostavite da odstoji nekih 15 minuta. Pomiješajte griz i kakao i dobro promiješajte, zatim dodajte šećer i vanilu. U šerpu sipajte mlijeko, pa dodajte smjesu sa grizom i kuvajte uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Sipajte smjesu od griza u tepsiju koju ste nauljili i posuli brašnom. Stavite u frižider dok prirpemate drugi fil. Skrob pomiješajte sa šećerom i grizom i dobro promiješajte. Sipajte sok od pomorandže i dodajte rendanu koru i sjednite. U šerpu sipajte mlijeko i dodajte belu smjesu sa grizom, a onda kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Slatku pavlaku umutite, pa dodajte fil i dobro sjedinite mikserom. Stavite preko čokoladnog fila i poravnajte. Pospite rendanom čokoladom i stavite čokoladnu tortu sa grizom u frižider preko noći.