OstaloSport

Ne pitaju za cijenu! Saudijska Arabija kupuje i u tenisu: Majami ili Madrid, dva mastersa na nišanu bogatih investitora

Majami ili Madrid? Ova dva mastersa su na nišanu bogatih investitora iz Saudijske Arabije, tvrdi američki magazin “Atletik” citirajući veoma upućene ljude koji su želeli da ostanu anonimni. Stotine miliona evra su već spremne za pazar.

Želja Rijada je da kupi jedan veliki turnir, a pošto su gren slemovi nedodirljivi bez obzira na visinu ponude, izbor je pao na ova dva. Razlog, oba su u vlasništvu američke menadžerske agencije IMG tako da je sa njima mnogo lakše pregovarati nego sa drugim vlasnicima.

U IMG odlično znaju da sve ima cijenu, uostalom i sami su prije nekoliko godina otkupili madridski masters od Jona Cirijaka za 360 miliona evra.

Prema nekim riječima, prva želja Saudijaca je bio Šangaj, vjerovatno i zbog termina, ali Kina i poslije pandemije ostaje veliko tenisko tržište, sa ovim takmičenjem kao krunskim draguljem. Bez Šangaja, cijela turneja ne bi imala smisla pa bi ATP ostao bez zlatne koke. S druge strane, Šangajev hendikep je i što nema žensku konkurenciju, a Saudijci žele i nju.

S obzirom na probleme Majamija sa stadionom, sada se održava na iznajmljenom za NFL, možda bi njegova kupovina bila najjednostavnija. Zamijeniti termin sa Indijan Velsom i onda sezonu mastersa početi u Rijadu, kada vrućina nije prevelika, sa takmičenjima u Dohi i Dubaiju kao prethodnicom.

Problem sa kupovinom Madrida je njegov termin, nemoguće je i zamisliti da se u maju igra u vrelom Rijadu, i to na šljaci. U tom slučaju bi morali da se mijenjaju datumi i podloge. S druge strane, sa iskakanjem Alkarasa u prvi plan, madridski stadion će ponovo biti prepun gledalaca kao u zlatno doba Rafaela Nadala.

Saudijci će krajem ovog mjeseca prvi put organizovati Nekst Džen za najbolje tenisere svijeta do 21 godine u Džedi, navodno sve je gotovo oko kupovine završnog Mastersa za teniserke u narednoj sezoni, tako da je sada na redu borba za transfer još jednog velikog turnira.

Strateški imperativ je da bude mješovita konkurencija zbog nepovoljne slike koja prati ovu državu kada su u pitanju ljudska prava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button