Smatra se jednim od najštetnijih proizvoda: Evo šta se sve dešava u organizmu kada unosimo previše rafinisanog šećera
Rafinisani šećer smatra se jednom od najštetnijih proizvoda, a možemo ga pronaći u brojnim proizvodima kao što su slatkiši, žitarice, voćni jogurti, ali i u raznim slanim umacima i prelivima.
Stoga, mnogi ljudi nesvjesno konzumiraju velike količine rafinisanog šećera što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Nutricionistica Džerlin Džons navodi da je rafinisani šećer zapravo prerađen iz šećerne trske ili šećerne repe i da on ne sadrži vlakna.
To je ključna razlika između dodanih i prirodnih šećera. Iako vaše tijelo ne može nužno uočiti razliku, dodani šećeri obično dolaze u paketima bez hranjivih materija poput vlakana i vitamina. Zbog toga nije loše poznavati kako rafinisani šećer utiče na vaš organizam.
Mozak
Prema studiji iz 2013. godine u “The American Journal of Clinical Nutrition” navodi se da mozak vidi šećer kao nagradu zbog čega ga možete poželjeti u većim količinama i tako stvar zavisnost. Rafinisani šećer takođe može uticati na vaše mentalno zdravlje.
Zubi
Istina je da konzumiranje rafinisanog šećera može povećati rizik od karijesa. Prema studiji iz 2016. godine u “Journal of Dental Research”, korisnici visokih šećera imali su 66 odsto veću prevalenciju karijesa u poređenju s onima koji su konzumirali nisku količinu šećera.
Srce
Konzumacija rafinisanog šećera izlaže vas većem riziku od smrti od bolesti srca. Studija objavljena u “JAMA Internal Medicine” navodi da su osobe s prekomjernim unosom rafinisanog šećera povećale rizik od srčanog udara za 38 odsto.
Jetra
Nakon što konzumirate rafinisani šećer, on iz vaših crijeva odlazi u jetru. Na taj način, šećer najviše utiče na vašu jetru. Iako jetra ima enzim koji kontroliše koliko glukoze ulazi i koliko se preusmjerava u krvotok, ona ne može zaustaviti fruktozu. To znači da se gotovo sva fruktoza koju unesemo povuče u jetru, čak i kada nam nije potrebna.
Hormoni
S vremenom, previše šećera može učiniti vaše tijelo otpornim na insulin, što znači da hormon ne radi dobro svoj posao. Studija iz iz 2013. godine objavljena u časopisu “Obesity” pokazala je da samo nakon sedam dana povećanog unosa rafinisanog šećera može smanjiti osjetljivost na insulin.
Koža
Rafinisani šećer može uticati i na vašu kožu tako što će biti natečena i bez sjaja. Konzumacija velike količine šećera može pogoršati upalna stanja poput akni. Osim toga, šećer takođe može ubrzati proces starenja kože.