BiH

Zaposleni će u Gradskoj upravi Banja Luke moći da prijave seksualno nasilje

Na inicijativu Fondacije “Udružene žene”, grad Banjaluka donio je dokument pod nazivom “Smjernice za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja”.

Kako je kazala Milada Šukalo u ime grada, ova gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem čvrsto je opredijeljena da prevenira sve oblike nasilja.

“S obzirom na to da je evidentan povećan broj slučajeva nasilja nad ženama i djevojčicama, dužnost grada je da se pozabavi ovim problemom i aktivno radi na prevenciji te da je zbog toga grad usvojio i ovaj protokol koji ima za cilj prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog nasilja”, kazala je  Šukalo.

Kako je najavila, grad će imenovati savjetnicu ili savjetnika koji će u okviru Gradske uprave biti na raspolaganju zaposlenima koji žele da prijave bilo koji oblik nasilja.

Prema njenim riječima, grad već duže vrijeme ima uspješnu saradnju sa Fondacijom “Udružene žene”, ali i sa Organizacijom “UN Women”.

“Zajedno sa ovim organizacijama u proteklom periodu sproveli smo niz različitih aktivnosti na uređenju rizičnih tačaka i javnih prostora na području grada. Ranije smo radili na postavljanju rasvjete na pojedinim lokacijama, a i prije nekoliko dana uredili smo i osvijetlili dva podvožnjaka u Ulici Ivana Gorana Kovačića i na taj način povećali bezbjednije kretanje kako naše djece, tako i drugih pješaka koji koriste ovaj prolaz”,  kazala je Šukalo, te dodala da će ovakve aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu.

Izvršna direktorica Fondacije “Udružene žene” Gorica Ivić istakla je da događaj “Adresiranje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja – od regionalnog do lokalnog dogovora”, kao dio inicijative  “Banjaluka grad sa nultom tolerancijom na seksulno nasilje i uznemiravanje”, ima za cilj podizanje svijesti o seksualnom uznemiravanju u javnom prostoru, te da doprinese povećanju bezbjednosti žena i djevojčica u javnom prostoru, ali i da utiče na opštu populaciju da prijavi sve oblike nasilja.

“Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, povećan je broj slučajeva seksualnog nasilja i uznemiravanja, od kojih je značajan broj slučajeva nasilja prema djeci. Takođe, povećan je i broj žena i djevojčica koje se obraćaju za podršku”, kazala je Ivićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button