Imaju dvostruko blagotvorno dejstvo: Evo šta možete da uradite sa ljuskama od kikirikija
Kikiriki je omiljena grickalica mnogima, bilo da je riječ o užini kod kuće ili na poslu.
Ali, šta uraditi s ljuskama koje ostanu nakon što se kikiriki pojede? Nemojte ih bacati, jer se mogu pretvoriti u pravi blagotvorni tretman za vaše biljke, s dvostrukim djelovanjem, piše Novi list.
S jedne strane ljuske obogaćuju zemlju azotom i predstavljaju izvrsno prirodno đubrivo, a s druge strane, ljuske od kikirikija čine tlo dreniranijim i smanjuju rizik od prekomjernog nakupljanja tečnosti, što bi moglo da ošteti biljku i uzrokuje truljenje korijena.
Kako koristiti ljuske kikirikija za biljke?
Ako želite da nahranite tlo na prirodan način, dovoljno je samo posuti površinu zemlje tim ostacima.
Postupak je sljedeći:
– sve ljuske stavite u sredinu pamučne krpe
– krpu savijete tako da u njoj budu sve ljuske i zgnječite je rukama kako bi te ostatke usitnili, a po želji možete to uraditi i oklagijom ili tučkom za meso
– tako dobijeni grubi prah pospite direktno na tlo vaših biljaka ili bašte: zemlja će ga upiti, izvlačeći iz njega veliku korist
– ako imate veliku količinu, možete sačuvati ono što ostane u tegli ili kesici, spremno za naredno korišćenje
Ljuskama kikirikija možete pomoći i kod drenaže viška tečnosti u posudama vaših biljaka. Uzmite praznu saksiju i napravite “krevet” od ljusaka kikirikija na dnu: djelovaće kao odvod.
U tom slučaju nije potrebno da usitnite ljuske prije upotrebe jer bi se u protivnom poništio efekat drenaže koji želite da postignete. Stavite potom zemlju na ljuske.
Ako želite, možete i smjenjivati slojeve zemlje sa slojevima ljuski od kikirikija ili ljuske umiješati u zemlju.