KuharSvakodnevnica

Kvari vam se kiseli kupus? Imamo sjajan trik da se to više nikada ne desi

Nakon što ste pripremili turšiju i skuhali ajvar, sada je vrijeme da se posvetite kiselom kupusu. Otkrivamo jedan jednostavni trik koji može produžiti svježinu vašeg kiselog kupusa.

Iako mnogi imaju višegodišnje iskustvo, ponekad se dogodi da njihov kiseli kupus brzo izgubi svoju kvalitetu. Zato ćemo vam otkriti trik koji će vam pomoći da to spriječite, zajedno s osnovnim pravilima koja će omogućiti čak i početnicima da uspješno pripreme najukusniju turšiju.

Najprostiji recept

Za svakih 30 kilograma kupusa koristi se 1 kilogram soli. Počnite tako što ćete ukloniti vanjske listove kupusa, zarezati korijenje nožem u obliku plusa (+), a zatim postaviti glavice u burad. Budući da su glavice kupusa okrugle i ponekad ih je teško posložiti, nekoliko njih možete prerezati na četvrtine ili polovine i umetnuti između cjelih glavica kako bi se osiguralo čvrsto držanje.

Zatim prelijte vodom do vrha glavica, ostavljajući oko dva prsta slobodnog prostora na vrhu, a zatim postavite drveni ili plastični pritiskač preko kupusa.

Vreća s vodom

Obično ljudi stavljaju kamen ili težu posudu ispunjenu vodom preko pritiskača kada je bure do vrha.

Međutim, ako imate nešto slobodnog prostora, postoji rizik da će kiseli kupus brže propasti zbog zraka. U takvim slučajevima, najbolje je napuniti veću vreću za zamrzavanje vodom i postaviti je preko kupusa kako biste spriječili brzo kvarenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button