Vijesti
Trending

Iranska podrška Hamasu:  Kako Teheran pomaže palestinskim napadima na Izrael?

Kako Teheran pomaže palestinskim napadima na Izrael?

U prvom valu napada u subotu, Hamas je izvršio masovno ispaljivanje hiljada projektila na obližnje izraelske gradove. Postoji uvjerenje među posmatračima da je takav koordinirani napad bio moguć samo uz podršku Irana.

Prema izvještaju Wall Street Journala, izvori iz Hamasa tvrde da su napadi bili planirani još od avgusta tokom serije sastanaka s iranskom Revolucionarnom gardom u Bejrutu. Prema navodima, Teheran je nedavno dao zeleno svjetlo za početak napada.

Nema sumnje da Teheran igra ključnu ulogu u podršci palestinskim terorističkim organizacijama. Spekuliše se da Iran mjesečno uplaćuje oko 30 miliona dolara samo Hamasu, uz dodatnu podršku Islamskom džihadu.

Pretpostavlja se da je iransko znanje iskorišćeno za proizvodnju projektila unutar same Gaze, kako bi se izbjegao komplikovan i opasan proces krijumčarenja, posebno nakon što je Egipat prije deset godina zatvorio granicu prema Gazzi. Pretpostavlja se da je iranska Revolucionarna garda također obučavala borce Hamasa.

Suradnja između Teherana i Hamasa nije tajna, a tokom nedavnih napada glasnogovornik Hamasa se čak zahvalio Iranu na podršci.

Kritike unutar iranskog društva sve su glasnije zbog ogromnih financijskih transfera Teherana palestinskim grupama poput Hamasa i Hezbolaha, dok Iran suočava s ekonomskom krizom. Unatoč tome, mnogi Iranci iskazuju simpatije i solidarnost prema Palestincima.

Teheran se predstavlja kao sila zaštitnica svih muslimana i ističe svoje neprijateljstvo prema Izraelu, bez obzira na podjele između sunita i šijita.

Također je važno napomenuti da Iran koristi Hamas i Hezbolah kao instrumente u svojim sukobima s Izraelom, ali i kao sredstvo za suočavanje s Saudijskom Arabijom, koja se također natječe za regionalni utjecaj u islamskom svijetu.

Trenutno, iranske vlasti bi mogle biti zabrinute zbog mogućeg približavanja Izraela i Saudijske Arabije, što bi moglo narušiti njihovu poziciju. Napadi Hamasa su i upozorenje svima koji razmatraju kompromise s Izraelom.

Unatoč ovim dešavanjima, iranski lideri paze na svoje izjave kako ne bi ugrozili pregovore u Beču o nuklearnom programu Irana, nadajući se ukidanju sankcija i olakšavanju ekonomske krize.

Važno je napomenuti da su reakcije iz Teherana, iako oštre, bile i žešće u prošlosti u sličnim situacijama.

Back to top button