Kako omekšati žilavo meso: Savjet za početnike u kuhinji, korak po korak
Odgovarajuća termička obrada mesa izazovan je proces za mnoge početnike u kuhinji.
Važno je izbjeći isušivanje mesa i pripremu čiji je epilog žilav komad bjelančevine.
Ako želite da omekšate tvrd komad mesa i pretvorite ga u sočno jelo koje može da se siječe viljuškom – najbolje ga je dinstati.
Dinstanje je kulinarska metoda koja se sastoji od dva koraka: prvo se meso proprži na jakoj vatri i na nešto masnoće kako bi se karamelizovala njegova površina, a potom se temperatura smanji, a jelo izloži produženoj obradi u nešto tečnosti.
Distanje je zapravo proces tokom kog se poboljšava ukus svakog jela, a koje je idealno za sve one koji ne žele da prljaju mnogo posuđa.
Glavna razlika između dinstanja i kuvanja vidi se u količini upotrebljene tečnosti tokom tog procesa.
Dinstanje podrazumijeva termičku obradu velikih komada mesa ili povrća koji su djelimično prekriveni tečnošću, dok se za kuvanje obično koriste manji komadi koji su potpuno uronjeni u tečnost.
Šta tačno morate da uradite
U posudi zagrijte nešto masnoće – najčešće ulja ili maslaca – i na njemu kratko pržite svaku stranu namirnice, dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju. Izvadite namirnicu iz posude i odložite sa strane.
U isti lonac dodajte nasjeckani luk i/ili bijeli luk i nastavite termički da obrađujete te namirnice kako bi jelu podarile aromu i okus.
Deglazirajte lonac, odnosno podlijte sadržaj lonca bujonom, vinom, pivom ili čak običnom vodom. Tečnost će pomoći da olabavite, otopite i ostružete zapečene komadiće hrane s dna lonca, a koji su puni okusa.
Kada tečnost uvri, vratite glavni sastojak u lonac. Meso ili povrće trebalo bi biti djelimično potopljeno u tečnosti.
Poklopite lonac i nastavite namirnice termički da obrađujete na laganoj temperaturi na ringli ili u rerni.
Povrće ćete morati kuvati kraće nego veći komad mesa pa prilagodite vrijeme kuvanja sadržaju lonca. Niko ne želi da jede povrće koje se raspalo i pretvorilo u kašu.