Vijesti Top 5

DETALJI IZ SUDNICE! Osmica zvao svjedoka i pitao ga: “Šta ćeš ti kod Jolovićke, budi pametan, reci da je sve kako valja”

U Sudu BiH u toku je ročište za određivanje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e i čovjeku sa crne liste SAD Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Tužiteljica Tužilaštva BiH Biljana Jolović obrazlažući prijedlog za određivanje pritvora iznijela je brojne šokantne informacije. 

Objasnila je kako su osumnjičeni imali sve informacije o svjedocima u istrazi. 

– Svaki put kada sam pozvala jednog svjedoka, Mehemdagić koji je penzionisan i koji je bio direktor OSA-e, znao je šta ja radim. Navest ću vam primjer. Kada Tužilaštvo najavljuje ulazak svjedoka, najavljuje i na koji ulaz će ući. Pozvala sam svjedoka na donji ulaz Tužilaštva, oko 12 sati da dođe u Tužilaštvo u 13:30 i tako sam najavila u službi. Nakon što smo kliknuli na kompjuter da će doći svjedok u Tužilaštvo, pozvao ga je drugoosumnjučeni (Mehmedagić op.a.) i rekao mu: “Šta ćeš ti u Tužilaštvu kod Jolovićke? Budi pametan i ispričaj da je sve kako valja, da su ti nalozi svi uredni. Da je OSA prisluškivala po naredbi Suda”. Taj poziv je bio u 12 i nešto. Nakon toga ga je opet pozvao kasnije s pitanjima šta je pričao, šta smo ga pitali i tako dalje. 

Svjedok je ispričao da je 23.11. imao poziv od Mehmedagića i da mu je rekao “da ga je Ranko zvao, da se prepao i da samo treba reći kako je OSA BiH slušala po nalogu Suda i da je sve kako valja” – pojasnila je tužiteljica Jolović i da je očigledan dogovor da se opstruiše istraga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button