KuharSvakodnevnica

Italijanski Panetone ispecite kod kuće

Desert Panetone, osim specifičnog ukusa, uz sebe veže i čarobne legende, a potiče iz Milana. Teško je odlučiti koja je legenda o njegovom nastanku najbolja, a jedna od najpoznatijih je o mladom kuharu Toniju iz 15. vijeka koji je ispekao kolač s voćem, medom i začinima kako bi impresionirao svoju ljubav.

Panetone je po njemu dobio ime, jer u prevodu “pane di Toni” znači Tonijev hljeb, a njegovoj dragoj se toliko svidio da ga je stalno pekao i postao je omiljen u cijelom gradu. Ovih praznika umjesto kupovnog napravite domaći, pravi italijanski Panetone, i oduševite ukućane zanimljivim ukusima.

Za njega će vam trebati:

– 200 g datulja,

– 300 g grožđica,

– 200 ml šerija,

– 1 kg mekog brašna,

– 250 g mljevenog šećera,

– 1 kašičica morske soli,

– 2 vrećice suvog kvasca,

– 400 ml mlijeka + malo za premazivanje,

– 6 jaja,

– 1 kašičica ekstrakta vanilije,

– naribana korica jednog limuna

– 400 g maslaca, omekšanog + malo za podmazivanje.

Priprema:

– Stavite grožđice i datulje u posudu pa ih prelijte šerijem i ostavite 45 minuta da se natope.

– U posudi pomiješajte brašno i šećer te u sredinu stavite so na jednu stranu, a kvasac na drugu.

– U posudi zagrijte mlijeko, maknite ga s vatre te dodajte koricu limuna, vaniliju i razmućena jaja i sve prelijte preko brašna.

– Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine pa dodajte maslac.

– Ostavite pokriveno da se diže dok se ne udvostruči (oko dva sata).

– Zatim pritisnite sredinu da izađe vazduh te umiješajte natopljeno suvo voće i šeri.

– Rernu zagrijte na 190 stepeni, a pokriveno tijesto u namašćenim kalupima pustite da odstoji još 45 minuta.

– Pecite Panetone pedesetak minuta – dok štapić zaboden u sredinu ne izađe čist.

– Po želji napravite sirup za kolač: pomiješajte dvije kašičice šerija s dvije kašičice mljevenog šećera i malo vode, zagrijte i gustom tekućinom premažite kolač.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button