Tajna iskusnih domaćica poslije koje će vam sarma uvijek ispasti odlično
Da bi sarma ispala kao nanina u kuhinji treba biti vičan. Zato vam donosimo savjete za sve one koji bi da bez mnogo muke spreme ovo omiljeno tradicionalno jelo.
Iskusne domaćice savjetuju da je najbolji da koristite svjež kupus koji ste sami ukiselili – tako će ovo jelo ima poseban šmek. Druga bitna stavka je meso. Pojedini kuhari kažu da u sarmu ide samo svinjetina, dok drugi tvrde da je najbolje miješano meso. Bilo bi dobro da spojite dijelove plećke i vrata.
Što se tiče riže, nepisano pravilo kaže da ga prije savijanja sarme treba prodinstati, mada ga moderne domaćice sve češće samo potope u vodu na nekoliko minuta.
Kad dođe red na slaganje sarme, u lonac je treba redati ukrug tako da dio gdje je savijen kupus ide na dno da se sarmica ne bi odmotala. I ne zaboravite da u sredini lonca ostavite mjesta za malo dimljenog mesa koje će jelu dati divnu aromu. Važno je i da sarmu krčkate na tihoj vatri dva do tri sata, tako će ispasti odlično.