KuharSvakodnevnica

Ma, ko još ne voli juneći gulaš? Evo recepta za ručak kojim će svi biti zadovoljni

Juneći gulaš uvijek je dobra ideja za ručak. Uz njega možete poslužiti različito povrće ili tjesteninu. Evo recepta koji mogu spremiti i početnici, a dobro će doći i iskusnijim kuharicama.

Sastojci:

600 gr junetine

2 glavice crvenog luka

1 čehno bijelog luka

2 dcl sos paradajza

1 goveđe kocka za supu

1 dcl crnog vina

so

biber

1 mrkva

brašno po potrebi

Priprema:

Meso oprati i dobro posušti, te ga začniti sa soli i malo bibera.dobro ga izmješati i malo ga ostaviti da odstoji. Uzeti štapni mikser te izblendati luk. (možete ga i nasjeckati). Staviti luk na vruće ulje, ali na laganu vatru te polako mješajući pustiti da luk omekša, dodajte malo soli.

Kad je luk malo omekšao možete dodati mrkvu na kolutiće a možete je i naribati. Dodajte crno vino, te neka se dinsta još malo. Dodati meso, dobro promiješati te pojačati vatru, miješati i dinstati naglo da meso pusti svoj sok.

Kad je meso pustilo sok,dodajte mu 6 dcl goveđeg temeljca, smanjite vatru (možete dodavati unutra i goveđe supe).  Pustite da se krčka oko 45 minuta.

Sitno nasjeckajte jedan mali luk i ubacite ga u 2 dcl sos paradajza te pustite par minuta da odstoji te ga dodajte u gulaš.  Dobro promiješati te pustiti da kuha na laganoj vatri oko 45 minuta.

Provjerite da li je meso omekšalo. Ako nije dodajte mu jos malo temeljca ili vode (zavisno o slanoći) a ako je omekšalo provjerite da li vam je gulaš dovoljno gust, ako jeste, začinite ga po vašoj želji. Ako nije dovoljno gusto, uzmite kašiku brašna i promiješajte sa vodom i dodavajte lagano dok ne procijenite da je dovoljno gusto, te pustite da kuha jos malo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button