KuharSvakodnevnica

Malo ko zna razliku između smeđih i bijelih jaja, evo koja su zdravija, a koja ukusnija

Najčešće u našim trgovinama viđamo jaja sa smeđom ljuskom u svim tonovima, iako možemo pronaći i one čija je ljuska gotovo bijela. Sigurno ste se i vi zapitali zbog čega neka jaja imaju smeđu, a neka bijelu ljusku? Koja su zdravija, a koja su ukusnija?

Iako se čini da su bijela jaja posebnija od smeđih ili da imaju drugačije nutritivne vrijednosti, zapravo je sve isto osim boje ljuske. Bijela možda izgledaju atraktivnije, ali stručnjaci kažu da je ljuska bijela samo zbog jednog razloga – nose ih određena pasmina kokoši.

Naime, možda niste znali, ali bijela jaja nose rase kokošaka koje imaju bijelo perje. Koke koje imaju tamnije perje nose smeđa jaja, ali postoje i rase koje, na primjer, nose jaja s plavom ili zelenom ljuskom.

Nutricionisti ipak ističu kako su smeđa i bijela jaja jednaka u pogledu hranljivosti: imaju oko 70 kalorija, šest grama proteina i poveću količinu vitamina B.

Kod daljih poređenja nema razlike ni u tvrdoći ljuske. Ako ste ponekad primijetili tvrđu ljusku kod smeđih jaja, razlog za to je isti kao i kada je ljuska čvršća kod bijelih. Mlade koke nose jaja sa tvrđim ljuskama, a one starije s nešto mekšim.

Stručnjaci se slažu da je jedina razlika što su nosilje u prirodnom uzgoju najčešće s tamnim perjem, a to utiče na kvalitet jaja pa bi se moglo zaključiti da ćete prije naći bolja jaja s tamnom ljuskom, prenosi Krstarica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button