Vijesti

Župan optužen da je vozio pijan i da je prevario osiguranje

USKOK je objavio da je protiv vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i još pet osoba podignuta optužnica.

“USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv šestoro hrvatskih državljana (1970, 1976, 1985, 1968, 1989, 1970.) zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti”, piše USKOK.

Riječ je o poznatom slučaju od prije godinu i po. HDZ-ov župan kazao je tada, nakon jedne saobraćajne nezgode u kojoj je razbijena službena Škoda, da je automobil vozio njegov rođak. Ipak, priča je od početka bila sumnjiva. Vvremenom su se javili svjedoci koji su tvrdili da je vozio pijani HDZ-ov župan te da je naknadno zvao rođaka kako bi sebe lišio odgovornosti.

Dekanić je prvooptuženi. Drugooptužena je vlasnica vozila u koje se Dekanić pijan zabio, a trećeoptuženi je rođak koji je lagao da je on vozio, prenosi Index.hr.

U nastavku prenosimo saopštenje USKOK-a.

“Optužnicom se I. okr. tereti da je kao župan Vukovarsko-srijemske županije (dalje: župan) 17. aprila 2022. u Cerni i Županji, nakon što je upravljajući službenim automobilom Županije usljed vožnje pod uticajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja prouzročio prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva osobna vozila te ograda obiteljske kuće, u nakani da izbjegne svaku odgovornost za tako prouzročenu nesreću, s II. okr. vlasnicom oštećenog vozila i III. okr. (svojim bratićem), koji je na njegovo traženje sa svojim osobnim automobilom ubrzo stigao na mjesto događaja, dogovorio kako će u slučaju dolaska policijskih službenika neistinito prikazati da je službenim automobilom Županije upravljao III. okr. i da je do nesreće došlo usljed izbjegavanja naleta na životinju na cesti, dok se on tom prilikom nalazio na mjestu suvozača”, piše USKOK.

Ostalih troje optuženih su policajci koji su, smatra USKOK, učestvovali u zataškavanju.

Takođe, Dekanića terete i za prevaru oko osiguranja.

“Osim toga se I. okr. tereti da je u istom svojstvu, u razdoblju od 17. aprila do 21. juna 2022. u Vukovaru i Vinkovcima, nakon što je pod uteicajem alkohola prouzrokovao opisanu saobraćajnu nesreću usljed čega je došlo do znatnog oštećenja službenog automobila kao i osobnog automobila te ograde obiteljske kuće, znajući da je službeni automobil osiguran kod jednog osiguravajućeg društva te da je prema uslovima osiguranja i zaključenim policama osiguranja u obavezi regresno namiriti iznose štete osiguravajućem društvu, s namjerom izbjegavanja te obveze i sprečavanja prava regresnog namirenja osiguravajućeg društva prema njemu, zaposlenicima Županije predao potvrdu policije o saobraćajnoj nesreći, u kojoj je navedeno da je u trenutku nesreće službenim vozilom upravljao III. okr. znajući da to ne odgovara istini. Na temelju toga je Županija osiguravajućem društvu podnijela odštetni zahtjev za naknadu štete na službenom automobilu, dok je II. okr. osiguravajućem društvu podnijela odštetni zahtjev za štetu na njenom automobilu i ogradi”.

“Osiguravajuće društvo je u uvjerenju da su predočeni podaci istiniti, nakon izvršene procjene oštećenja, utvrdilo svoju obvezu namirenja štete. Zatim je I. okr. u ime Županije zaključio nagodbu s osiguravajućim društvom o isplati štete od 11.196,76 evra koji iznos je potom i isplaćen Županiji, dok je II. okr. isplaćena šteta na betonskoj ogradi od 1.205,48 eura kao i šteta na vozilu od 1.486,50 evra. Na taj način je I. okr. izbjegao svoju regresnu obvezu plaćanja štete osiguravajućem društvu koje je oštetio za ukupan iznos od 13.888,74 evra, u kojem iznosu je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist”, piše USKOK.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button